Як взаємодіє парламент із громадянами у відповідь на виклики, які спричинив COVID-2019, як не перервати зв’язок депутатів із виборцями навіть в умовах карантину? Онлайн-дискусію на цю тему провели Програма USAID РАДА у співпраці з Парламентським центром (Канада) за участю українських та канадських парламентаріїв разом із представниками організацій громадянського суспільства.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут зазначив, що ще до початку епідемії коронавірусу у Верховній Раді України було проведено багато роботи для розвитку електронного парламенту, а криза навіть підштовхнула до технічного вдосконалення, щоб засідання парламентських комітетів транслювалися онлайн.

З вітальним словом до учасників дискусії звернувся Посол України в Канаді Андрій Шевченко. Він розповів, що нещодавно відбулася онлайн-зустріч груп дружби українського та канадського парламентів, під час якої обговорили, зокрема, і можливості електронних комунікацій між депутатами та виборцями. «Нині відкриваються нові можливості для громадян — залучитися до засідань парламентських комітетів у віртуальному режимі через Zoom, — зауважив Посол. — До громадського обговорення в комітеті може долучитися український заробітчанин у Польщі чи молода мама в маленькому містечку, багато віртуальних можливостей відкривається для міжнародної та міжпарламентської співпраці».

Під час дискусії відзначалося, що елементи електронної демократії — петиції, запити, звернення, зворотний зв’язок через соцмережі, а в перспективі й електронні вибори — свідчать про нову якість залучення громадян до політики. З одного боку, карантин відокремив людей одне від одного, але з другого — технічний прогрес дає змогу комунікувати владі з громадянами, котрі її вибрали. Zoom ніколи не породить корупцію, а карантин не зможе стати на перешкоді діалогу, — наголошували учасники обговорення.

Народна депутатка України Леся Забуранна, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою, зазначила, що дистанційна робота навіть пришвидшувала прийняття рішень у парламенті — депутати могли швидше долучитися до обговорення, хоч би де вони перебували. Леся Забуранна представляє у Верховній Раді 216-й округ у м. Києві, де проживають майже 500 тисяч громадян, і входить до складу фракції «Слуга народу».

«Залишити людей без комунікації, без підтримки не можна було, — розповіла парламентарка. — Тож максимально використовували соціальні мережі, мою офіційну сторінку, розробили платформу комунікацій — коли депутат і помічники оперативно реагували на потреби виборців, брали участь у забезпеченні продуктовими наборами, вирішенні питань, пов’язаних із здоров’ям людей. Це, з одного боку, — новий досвід, з другого — така платформа комунікації дає змогу депутатові постійно моніторити запити виборців і оперативно на них реагувати». Леся Забуранна також розповіла, що оскільки під час карантину — перебування людей у замкненому просторі — зафіксовано зростання психологічних проблем та насильства у родинах, у неї виникла ідея створити ще одну комунікаційну платформу — для надання психологічної та юридичної допомоги у такий складний час.

Виконавчий директор Парламентського центру Томас Корм’є (Канада) та канадські парламентарії розповіли про надану технічну допомогу Україні, відзначивши внесок українського і канадського парламентів у зміцнення міжнародної безпеки. Місія USAID також налагодила співпрацю з різними спільнотами в Україні, зокрема, з жіночими, ЛГБТ, людей із розладами здоров’я. Учасники дискусії також відзначали, що повинні бути парламентські моделі, які забезпечили б потужні зв’язки депутатів із виборцями, що є запорукою довіри людей до влади. Адже люди повинні не лише мати змогу долучитися до обговорення, а й відчути, що до них дослухаються.

Депутатка парламенту Канади Аніта Ванденбельд (Палата громад), парламентська секретарка Міністра національної оборони Канади, членкиня Спеціального комітету з питань COVID-19, розповіла про власний досвід взаємодії з виборцями у своєму виборчому окрузі. «Зараз представницька роль парламенту є особливо важливою», — наголосила Аніта Ванденбельд. За її словами, в Канаді під час пандемії коронавірусу по допомогу до влади звернулися понад 9 мільйонів громадян: із проханнями про матеріальну підтримку, страхові виплати, захист від безробіття тощо. «У Канаді також є округи. І депутати парламенту стали зв’язковими між громадянами і виконавчою владою, — розповіла парламентарка. — Депутати закрили свої офіси в округах, але розпочали роботу з дому, через телефонний зв’язок та Інтернет. За день надходило до 500 дзвінків від людей. Це були нерідко й питання життя і смерті — людям не було що їсти. Далі уряд швидко зорганізувався і відкрив програму фінансової допомоги через податкову систему». Аніта Ванденбельд також відзначила, що канадійський парламент з 13 березня, відколи працює у надзвичайних умовах, прийняв чотири закони — це більше, ніж він робить зазвичай. Нині Палата громад парламенту Канади має щодня декілька годин засідань спільно з міністрами.

Учасники заходу також обговорили дії українського парламенту в умовах карантину, наближення місцевих виборів.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.