Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на Погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп висловив сподівання, що нинішній пленарний тиждень у парламенті буде плідним і ефективним.

На початку Погоджувальної ради глава парламенту закликав депутатів і всіх громадян відповідальніше дотримуватися масочного режиму, оскільки в Україні спостерігається зростання кількості захворювань на COVID-19, а в суботу було зафіксовано своєрідний антирекорд – в Україні захворіли 753 особи, високі показники захворювань були і в п'ятницю та неділю, а сьогодні захворіли 656 осіб. 

«Поки що зарано говорити, що ми вже пройшли всі випробовування, які, на жаль, перед нами поставив COVID, – сказав Дмитро Разумков. – Тому давайте ставитися до цього більш відповідально стосовно себе та близьких».

Голова Верховної Ради нагадав, що відповідно до ст. 19 Регламенту Верховна Рада щорічно затверджує План законопроектної роботи парламенту, узгоджений з Погоджувальною радою із урахуванням пропозицій парламентських комітетів щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання. Це питання розглянуть у вівторок. При цьому Дмитро Разумков нагадав, що ті питання, які парламент не встигне розглянути цьогоріч згідно з Планом, автоматично перейдуть на наступний рік. 

У четвер, 18 червня, парламент розглядатиме зареєстрований минулого тижня законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум (№ 3612), внесений Президентом України як невідкладний, зареєстрований минулого тижня. Нинішнього тижня також планують розглянути законопроекти про допомогу креативним індустріям, зміни до деяких законів щодо лікування коронавірусу, низку законопроектів у другому читанні, кадрові питання. 

У четвер парламент розгляне доопрацьовану Програму дій уряду, яка, за словами Д. Разумкова, вже внесена до парламенту. 

Всі депутатські фракції та групи підтримали пропозицію нинішнього тижня працювати, як і в попередні: у вівторок та четвер з 10-ї до 15-ї години (перерва з 12.00 до 12.30), у середу та п'ятницю – з 10-ї до 14-ї години. У п'ятницю відбудеться Година запитань до уряду, а наприкінці засідання буде відведено по 30 хвилин на «Різне» і депутатські запити.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав, що внесенню до парламенту законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум передувала майже річна праця робочої групи, до якої долучилися не лише народні депутати, а і представники громадськості, ЦВК. Цей законопроект мав також врахувати нові виборчі процедури, які закладено у новому Виборчому кодексі. Було також проведено широке громадське обговорення законопроекту, обговорення в регіонах, отримано позитивні висновки від міжнародних інституцій. Парламентарій закликав під час розгляду законопроекту більше говорити про його змістовні складові, а не політичні позиції депутатських фракцій і груп. «Бо лише сумісною роботою ми зможемо продемонструвати народові України якісний законопроект і якісний механізм, який би регламентував право на народовладдя, – наголосив Руслан Стефанчук. – Другий блок питань – це підготовка законопроекту про опозицію». Перший заступник глави парламенту звернувся до лідерів опозиційних фракцій з проханням вносити конструктивні пропозиції до законопроекту про опозицію і більш активно брати участь у засіданнях робочої групи. 

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк привернула увагу до проблеми із проведенням цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у зв'язку з епідемією коронавірусу. За її словами, скасування пробного ЗНО викликало хвилю обурення, і викликають тривогу заяви про можливість скасування ЗНО взагалі. Тому парламентарка запропонувала запросити на Годину запитань до уряду в. о. міністра освіти. «Верховна Рада у межах парламентського контролю має зробити все можливе, щоб захистити інтереси абітурієнтів і не допустити скасування ЗНО, – підкреслила Олена Кондратюк. – Адже йдеться про права і рівні можливості дітей». Політик наголосила на недопустимості повернення до старих корупційних схем і забезпечити проведення ЗНО. Натомість політик запропонувала скасувати державну підсумкову атестацію учнів випускних класів.

Представники депутатських фракцій і груп та парламентських комітетів висловили свої пропозиції та зауваження до порядку денного парламенту на нинішній пленарний тиждень.

Більше фото – тут.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.