Керівник апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний подякував міжнародним партнерам і експертам за ефективну комунікацію та проведену скрупульозну роботу. «Організаційна структура апарату Верховної Ради України не змінювалася багато років, а тому потребує комплексної модернізації, враховуючи сучасні вимоги та кращий міжнародний досвід. Висновки звіту експертів важливі для детального аналізу та пошуку шляхів втілення рекомендацій. Це допоможе створити всі передумови для підвищення ефективності роботи апарату парламенту», — зазначив Вячеслав Штучний. Крім того, результати функціонального аналізу є важливими для роботи над проектом закону «Про парламентську службу», з ухваленням якого структура апарату буде вдосконалена з урахуванням сучасних викликів.

Серед найбільш важливих рекомендацій звіту значна частина стосується внутрішніх процесів, зокрема розвитку стратегічного планування; управління людськими ресурсами; удосконалення системи внутрішніх комунікацій та координації між структурними підрозділами. Важливим питанням також є система управління якістю.

Крістофер Левік, регіональний директор Вестмінстерської фундації за демократію, відзначив високий рівень співпраці з апаратом Верховної Ради та народними депутатами, а також значний прогрес у змінах підходів до роботи.

Серед ключових рекомендацій — розроблення стратегічного плану та проведення організаційної реформи.

«Потрібне чітке розуміння, куди рухатися та якою б ви хотіли бачити Верховну Раду через п’ять років. Гнучкість — ключ до успіху в досягненні потрібних змін. Нова структура повинна бути розроблена навколо основних елементів стратегічного плану та містити такі ключові напрями: законодавчі процеси, нагляд і перевірка, залучення громадськості й зовнішні зв’язки, підтримка та допоміжні послуги», — зауважив Серджіо Галіцкій, керуючий проектами Вестмінстерської фундації за демократію.

Також експерти представили рекомендації для роботи конкретних структурних підрозділів і наголосили на необхідності створення нових, зокрема — Навчального центру та Дослідницької служби.

Заступник керівника Офісу парламентської реформи Вячеслав Толкованов поінформував про подальші кроки щодо стратегічного планування роботи апарату.

Функціональний аналіз проведений Офісом парламентської реформи у співпраці з Вестмінстерською фундацією за демократію на замовлення проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. За його результатами експерти підготували звіт і дорожню карту для апарату Верховної Ради України.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.