Керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому та керівництву Національного антикорупційного бюро України пропонували хабар у розмірі шести мільйонів доларів — за закриття кримінальної справи, у якій фігурує колишній міністр природних ресурсів (за часів Януковича) Микола Злочевський. Це рекордна в історії України сума хабара. Тих, хто хотів підкупити керівників правоохоронних органів, викрито на гарячому й затримано.

Про це повідомили на брифінгу минулої суботи Директор НАБУ Артем Ситник та керівник САП Назар Холодницький. Артем Ситник розповів, що «справа Злочевського» спочатку розслідувалась у ГПУ, а восени 2019 року, коли Генпрокуратура втратила функції слідчого органу, була передана за підслідністю до НАБУ. За його словами, епізод справи, у якому пропонували хабар, стосується ймовірної причетності екс-міністра до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту НБУ, виданого ПАТ «Реал банк» (підконтрольного на той час посадовцям часів Януковича), і легалізації цих коштів. Нині у цій справі повідомлено про підозру кільком особам, у тому числі й Злочевському. У справі про спробу передати хабар керівникам антикорупційних органів затримано трьох осіб — серед яких перший заступник начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві та двоє довірених осіб Злочевського. Сам Злочевський перебуває у розшуку.

«У роботі НАБУ та САП перебуває кримінальне провадження, про підозру у якому повідомлено колишньому міністру екології України, — сказав Назар Холодницький. — Нині слідство зупинене, екс-високопосадовець перебуває у розшуку. До нас надійшла інформація про те, що певні особи за неправомірну вигоду хочуть це провадження закрити. Сума вигоди становила у результаті 6 млн дол. США, з яких 5 мільйонів передбачалися безпосередньо нам за закриття справи і 1 мільйон передбачався за «консультаційні послуги» посереднику». За його словами, ті, хто передавав хабар, хотіли пересвідчитися у закритті справи, тому було створено «ілюзію постанови» про закриття цього провадження. Холодницький продемонстрував «постанову», яку використали як приманку, щоб викрити злочинців на гарячому.

За словами Директора НАБУ, особи, які передавали хабар, квапилися, оскільки хотіли зробити «подарунок» Злочевському — наступного дня у нього був день народження. «За нашими даними, до цього дня вони планували досягти фінального рішення — закриття провадження і, як наслідок, забезпечити повернення особи на територію України», — сказав Артем Ситник.

Хабар начебто брав для керівництва антикорупційних органів позаштатний агент НАБУ, а отримав він його від правої руки Миколи Злочевського. Осіб, які намагалися передати хабар, було затримано в результаті спецоперації 12 червня (в порядку ст. 208 КПК України). Посадовцю ДПС, який і виконував роль посередника, повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч .4 ст. 369 КК України. У багажнику його авто під час слідчих дій і виявили мільйон доларів готівкою, які він планував залишити собі.

Назар Холодницький також повідомив, що під час слідчих дій у справі про спробу підкупу керівників антикорупційних органів виявили, що з флешки співробітниці Офісу Генпрокурора здійснювали онлайн-моніторинг ЄРДР на предмет закриття справи. Він закликав Генерального прокурора провести службове розслідування цієї ситуації.

14 червня Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення застосувати до затриманого у справі про спробу надання хабара керівникам НАБУ і САП Андрія Кічі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів — до 10 серпня включно, із можливістю застави у розмірі 40 млн 358 тис. грн.

Тим часом під час засідання ВАКС адвокат одного з фігурантів справи Злочевського — податківця Миколи Ільяшенка — заявив, що в одного з підозрюваних у справі про передачу хабара керівництву НАБУ і САП начебто виявили COVID-19. А він спілкувався з іншими фігурантами справи.