Громадські активісти намагались оцінити, хто із обранців діяв відкрито і прозоро. Аналізували також роботу з виборцями та депутатськими запитами. А ще — звертали увагу на те, хто був у центрі скандалів та журналістських розслідувань. Потім виставляли загальну оцінку. В результаті з’ясувалось, що за рік лише один депутат міськради отримав найвищу оцінку у п’ять балів — ним став Ігор Мельничук. Але і це не найвищий бал у рейтинговій оцінці. Виявилось, що такого не набрав ніхто.

«Хмельницька ініціатива» залучила до роботи також інших експертів, зокрема і журналістів, котрі теж мали висловити свою думку про депутатів, про їхню чесність та добропорядність. Найбільшу кількість їхніх голосів як найкращий депутат отримав усе той же Ігор Мельничук.

А от робота деяких обранців була оцінена лише в один бал. Позитивним є те, що за рік «двійочників» стало менше.

Активісти звертали увагу на те, як депутати голосували зі спірних рішень, а ще — наскільки активні вони у Фейсбуці, де можуть не тільки інформувати про свою діяльність, а й відповідати на дописи користувачів.

З’ясувалось, що лише дванадцятеро є активними дописувачами в соцмережах. А у вісімнадцяти депутатів за четвертий рік повноважень не було жодного такого виступу.

Експерти намагались з’ясувати, наскільки вірною і доступною є інформація про депутатів, розміщена у відкритих джерелах, а також, де вони ведуть прийом виборців, коли і як хмельничани можуть з ними зустрітись.

Загалом була відзначена хороша традиція відкритого публічного звітування міських депутатів. Покращилась і якість цих звітів.

А от активно працювати в комісіях намагались далеко не всі. Троє депутатів пропустили більше половини засідань проведених комісій.

У міськраді переконані, що справжню оцінку роботі кожного поставить лише виборець.

Загалом «Хмельницька ініціатива» зазначила, що міські депутати відкриті до спілкування та доступні для виборців.

Хмельницький.