На знімку: учасники урочистостей.

У 1990-му місто стало четвертим обласним центром країни (після Тернополя, Івано-Франківська і Львова) та першим містом у Наддніпрянській Україні, де за часів комуністичного режиму спеціальним рішенням міськради було узаконено використання національної символіки та офіційно встановлено синьо-жовтий стяг. На святкові урочистості з цього приводу запросили учасників знаменної події: колишнього міського голову, депутата Верховної Ради України першого скликання Віталія Мельничука та депутатів міської ради 1990—1994 років, а також представників громадськості, духовенства і депутатів наступних скликань.

«Ми ж не просто підняли прапор. Це було рішення міської ради: дозволити на території міста Житомира використовувати українську символіку: синьо-жовтий прапор, герб-тризуб і гімн. Тоді за це карали, саджали у в’язницю», — згадує події 1990 року Віталій Мельничук. Адже Володимира Дубовика та Віктора Корнійчука, які таємно встановили українське знамено над будинком обласної ради у квітні 1990 року, заарештували і засудили до двох років позбавлення волі. Тоді ж, у квітні, група депутатів міськради внесла пропозицію про використання української національної символіки на території Житомира, яку після ґрунтовного вивчення та обговорення прийняли абсолютною більшістю голосів 24 травня 1990 року. Незважаючи на шалений тиск з боку обкому КПРС на президію, боротьбу за встановлення прапора вдалося виграти. «Рівно о 23-й годині 13 червня 1990 року синьо-жовтий український національний прапор замайорів над містом! Історія розпорядилась так, що сталося це рівно через 70 років після того, як 12 квітня 1920 року українське військо покинуло місто, і Житомир на багато років опинився під радянським червоним прапором», — відзначає тогочасний міський голова.

Згадуючи події 30-річної давності, учасники урочистостей підкреслювали, що підняття синьо-жовтого знамена над міськрадою мало важливе значення у становленні української державності. А рішення депутатів міської ради першого скликання «Про використання української національної символіки на території міста Житомира» свідчить про справжній патріотизм, громадянську мужність та історичну далекоглядність. До прийняття Декларації про державний суверенітет України на той час залишалося майже два місяці; до проголошення Акта про державну незалежність України — рік і три місяці.

«Такі події відображають силу духу житомирян. Ми вміємо об’єднуватися в критичних ситуаціях і діяти разом. Це закладається, зокрема, через такі непрості рішення активної меншості. Люди беруть на себе відповідальність і змінюють історію міста та й цілої країни», — наголосив у своєму привітанні очільник міста Сергій Сухомлин. У 2010 році міська рада оголосила 13 червня загальноміським святом — Днем підняття українського прапора над Житомиром.

Фото з доступних джерел.