Про народження Христа людям сповістила вифлеємська зірка. Відтоді зірки, або звізди, які уособлюють благу звістку, є одним з основних символів Різдва. Звізди бувають різних форм та завжди по-особливому декоровані, адже кожна деталь має важливі значення та зміст. Тож не дивно, що площу Ринок у Львові під час Свята пампуха прикрашатимуть великі звізди, які створять різдвяну атмосферу. Різдвяна святкова хода учасників фестивалю «Спалах різдвяної звізди»  та вертепів центром міста — грандіозне видовище (на знімку). Свято зібрало на своїй сцені кращі вертепи Львова, які представили свої вистави та колядки. Також у програмі конкурси на найкращу господиню, найкращого пампухоїда, наймилішого ангела та найкапоснішого чортика.

Аж три дні — з 7 по 9 січня — львів’яни на головній площі міста куштували пампухи (на знімку). З вишнями й шоколадом, з повидлом і чорницями.

Змагатися за звання найкращої господині на свято пампуха зголосилося аж 12 жінок. Вони не тільки готували пампухи, а й подавали їх в автентичному посуді, розповідали про традиції.

Стати переможницею свята пампуха у Львові не тільки почесно, а й вигідно, бо можна отримати ще й престижну роботу. Оксана Солука, яка здобула перемогу, три роки тому стала шеф-кухарем однієї із львівських кондитерських.

Львів традиційно продовжує дивувати туристів і гостей міста галицькими особливостями відзначення Різдвяних свят. Крім свята пампуха, яке закінчилося змаганням пампухоїдів, львів’яни організували благочинний обід для бездомних та малозабезпечених жителів міста. Він пройшов у храмі Покрови Пресвятої Богородиці з участю владики Венедикта та міського голови Андрія Садового. На обід, організований Спільнотою святого Егідія, прийшло понад 200 осіб.

«Різдво завжди асоціюємо з радістю. Це радість, бо Бог став людиною. Сьогоднішній обід також є радістю», — привітав бездомних владика Венедикт. Міський голова Андрій Садовий побажав усім бути добрими й наголосив, що це добра традиція, коли ніхто не забутий. І в цьому наша сила, єдність і порозуміння.

Під час святкування Різдва у Львові відкрили унікальну шопку на барикадах.

Львів.

Львів. Різдвяні виступи вертепів біля головної ялинки.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.