У соборі святого апостола Петра в ці дні — тисячі тернополян і гостей міста. Тут уже вдвадцяте встановлюють найбільшу в Україні шопку. Її висота сягає купола величного храму, це майже 30 метрів, а ширина — 40. Кожного року інсталяція поповнюється новими персонажами, здебільшого — рухомими. Цьогоріч це святі Франциск, Антоній, Клара та отець Піо. Загалом відображено ціле селище: на пагорбах світяться вікна хатинок, гуркоче потяг, ангели рубають дрова, крутиться колесо водяного млина, пливе кораблик, б’є годинник, палає ватра... Вдалині видніється ліс із справжніми ялинками. Живі тут звірята і птахи. У центрі дійства — Пресвята родина з новонародженим Ісусиком. Їх прийшли привітати пастухи — вони вклоняються Господньому Сину. Неподалік відображено українську родину у Святвечір. Все, мов живе, все рухається під мелодії колядок. Не дивно, що й діти, й дорослі стоять зачудовані.

Монтували доволі складну інженерну конструкцію монахи-францисканці, яким належить храм, разом із помічниками-парафіянами, більше тижня, а підготовка до різдвяної містерії розпочалася ще в листопаді. Подивитися на неї можна буде до 15 лютого — Стрітення Господнього.

Ще одне різдвяне диво — найбільший в Україні дідух (висотою вісім метрів і вагою майже сто кілограмів). Це витвір вихованців і педагогів Тернопільського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, які працювали під егідою майстра народної творчості України Ярослава Осадци. Складається композиція із чотирьох ярусів, які символізують пори року, а також місяці, тижні, дні, години. На виготовлення дідуха пішло понад 8,7 тисячі колосків. Встановили його у фойє Академічного обласного драматичного театру ім. Т. Шевченка.

Тернопіль.