Депутати Хмельницької міськради після тримісячної карантинної перерви, коли вони збирались лише на позачергові сесії, нарешті провели повноцінне чергове сесійне засідання. За цей час для розгляду назбиралась майже сотня питань. Але найголовнішими стали бюджетні. Ще в квітні депутати мали внести зміни до кошторису, і тоді налаштовані були оптимістично. Адже протягом першого кварталу план надходжень перевиконувався, тож можна було дозволити собі додаткові витрати. Різні об’єкти мали отримати додатково майже сто мільйонів гривень. Однак епідемія і карантин зруйнували всі плани.

Нині замість залишків мають дефіцит. Як повідомив міський голова Олександр Симчишин, втрати міської скарбниці за цей час перевищили 108 мільйонів гривень. Це і ті платежі, які недоотримали, і непередбачувані витрати, що пішли на медичну галузь та закупівлю засобів захисту.

У результаті на стільки довелося скоротити видаткову частину і провести коригування раніше запланованих витрат. Для того, щоб провести раніше заплановані ремонти, продовжити будівництво, втримати на належному рівні фінансування освіти і медицини, комусь доведеться затягнути паски. Адже тільки на додаткову зарплату для працівників медичної галузі міський бюджет передбачив 1,8 мільйона гривень. Де заробляти ці кошти і на чому економити — вкрай важливе питання.

Одним із перших кроків на шляху економії стало зменшення видатків на утримання міської ради. Це допомогло заощадити майже сім мільйонів гривень. Ще майже дев’ять мільйонів гривень вдалося зекономити на проведенні тендерних закупівель.

Однак ці фінансові джерела не вічні, та й їх замало, щоб надолужити втрачене. Тому вже тепер зрозуміло, що від багатьох попередніх планів доведеться відмовитись.

— Ми не зможемо розпочати будівництво нових об’єктів, — продовжив очільник міста. — Але все-таки завершимо і продовжимо будувати те, що почали раніше. Для цього повністю профінансували завершення спорудження дитсадка у мікрорайоні Лезневе. Тепер офіційно маємо ДНЗ №2 «Соколятко». А ще виділили кошти на облаштування спортивних майданчиків біля шести шкіл. Крім того, продовжуємо розбудовувати ще дві школи, ліцей, навчально-виховний комплекс і навчально-виховне об’єднання. У планах залишається і такий потужний об’єкт, як Палац спорту.

Перезавантаження проходить не тільки на новобудовах, але й там, де раніше були заплановані ремонти. Насамперед це стосується капітальних ремонтів доріг, прибудинкових територій, встановлення дитячих майданчиків. У цьому списку депутатам довелося ретельно розглядати кожен об’єкт, щоб на одних зменшити фінансування, на інших — трохи доповнити, аби довести роботи до завершення.

Яким би напруженим не був міський бюджет, вони не пішли шляхом урізання всіх витратних статей. Навпаки, деякі пункти фінансово підсилили. Особливо це стосується програм, які спрямовані на підтримку певних сфер і галузей, зокрема таких, як програма підтримки ОСББ, відшкодування банківських відсотків для підприємств обласного центру, охорони довкілля тощо.

Не можна не помітити, що навіть фінансова скрута не змусила місто зупинитись, відмовитись від розвитку і планів на майбутнє. В дію запускаються ті проекти, котрі при доволі скромних капітальних вкладеннях можуть дати непоганий ефект. Так, одним із рішень сесії стало виділення земельних ділянок під сім скверів у різних мікрорайонах. А доволі велику зону навколо водойми в мікрорайоні Озерний сформували в окремий парк, аби уникнути там будь-яких забудов. Все це зробить місто не тільки красивішим, а й комфортнішим для його мешканців.

Добре, що навіть епідемія не змусила забути про привабливість міста і про те, що до його історичних, архітектурних і культурних пам’яток варто ставитись з особливою увагою. В обласного центру тепер є історико-архітектурний опорний план. Тож, відповідно до нього, центральна частина міста з пам’ятками архітектури та зона, де протікає Південний Буг, потрапили під додаткову охорону.

Попри всі труднощі місто налаштоване доволі оптимістично. І хоча жити доводиться в доволі напруженому фінансовому графіку, проте залишаються сподівання на кращу перспективу.

Хмельницький.