Їх збирають любителі тихого полювання, їх продають селяни на ринках Ужгорода й інших міст. Завбачливі господині сушать, заморожують і готують зі смачними підливами.

Мабуть, найбільш грибні місця в області — це ліси й схили гір Міжгірського району й Ужанської долини. Усі ці дари природи з трьох районів — Ужгородського, Перечинського і Великоберезнянського — так чи інакше «припливають» до Ужгорода. На всіх ринках молоді жінки й підлітки-хлопці продають свіженькі біляки. Нині це їхній бізнес. І досить вигідний. Хай і сезонний.

Продають з великих кошиків. Щоправда, не купками, а на вагу. Кілограм віддають за 45—60 гривень — залежно від розмірів шапочок, товарного вигляду і місця розташування ринку. Гриби містяни розкуповують досить швидко. Зранку, коли до Ужгорода прибувають перші електрички з боку Львова чи автобуси з Перечина, ціни ще тримаються. Але ж конкуренція висока. Та вже через годинку-дві продавці «м’якнуть» і починають продавати дешевше.

Та все ж повні кошики смачних молоденьких біляків викликають азарт, і ужгородці сотнями їдуть по гриби. Благо, тепер їх назбирати можна будь-де. Хоча треба знати, куди краще завернути. Адже грибні місця не видають...

Ужгород.

На знімку: ось які дари лісів можна побачити цими днями на ринках Ужгорода.

Фото автора.