Ой, як же ж незручно. Особливо перед МВФ... Але — дарма! Нам не звикати. Кажемо одне, думаємо друге, робимо третє. Ну то й що, що запуск ринку газу для населення з 1 липня — це одна з вимог угоди з МВФ у рамках меморандуму про фінансову допомогу на 5 млрд доларів! Не встигли, не склалося — буває. Транш уже отримано, а вимог багато. Щось можна відкласти, а згодом... забути.

Хто ще не знає: Кабмін продовжив до серпня спецзобов’язання «Нафтогазу» продавати газ для населення за пільговою ціною (ПСО). Це відкладає запуск ринку газу, — заявила в. о міністра енергетики Ольга Буславець.

Тим часом, мовляв, уряд має вирішити проблеми з переходом на газовий ринок, головна з них — визначення Постачальника газу останньої надії, якого не змогли визначити вчасно.

Як повідомляв раніше голова Нацкомісії у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк, поки що єдине, що було зроблено станом на 23 червня, — це те, що НКРЕКП спростила процедуру зміни постачальника газу для населення.

А ми додамо, що НАК «Нафтогаз України» має намір продавати газ для населення через державні Ощадбанк і ПриватБанк. У відділеннях банків можна буде укласти договір. Про це повідомив голова ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

Отже, нагадаємо: відкриття ринку природного газу для побутових споживачів планувалося на 1 травня 2020 року, якби не одне «але». У зв’язку з впровадженням карантину через поширення коронавірусу терміни перенесли на 1 липня.

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявляв, що повноцінний запуск ринку природного газу для населення та конкуренція постачальників дадуть змогу українським домогосподарствам скористатися всіма перевагами низької ціни на природний газ. 

Поки що ж із здобутками на газовій ниві на користь населення негусто. Та ще й тих побутових споживачів, що не мають лічильників, суд зобов’язав не розслаблятися, а платити за газ за завищеними нормами... зразка 1996 року. І хоч Кабмін погрожує оскаржити скасування Шостим апеляційним судом рішення уряду про зниження норми споживання газу населенням без лічильників з 9,8 куб. м до 3,28 куб. м, нині діють оновлені судом норми зразка 1996 року. А вони удвічі, якщо не втричі вищі!

Ось думка незалежного експерта у сфері енергоефективності Ігоря Черкашина про відкладений на місяць «ринок» газу для населення:

«...Мешканці багатоповерхівок купуватимуть газ не за фактом, а за нормою списання. Газові лічильники так і не встановили, а якими будуть норми — достеменно ніхто не знає.

Побутовим споживачам продаватимуть газ невідомої якості, оскільки вони позбавлені доступної і довірчої інституції — енергетичного омбудсмена або державної інспекції — з незалежного контролю якості газу в своєму будинку.

Нам продовжуватимуть додатково нараховувати «морозні» коефіцієнти до фактичного споживання і додаватимуть зайві обсяги при перерахунку споживання з кубів в кВт. год.

Таким чином, на «ринку» населення обважуватимуть, підсовуватимуть неякісний товар і в чеку вказуватимуть завищену вартість. У наявності всі «ринкові» механізми пересічного базару... Тепер ми мусимо зрозуміти, чому ще жодна газова контора не збанкрутувала, при всіх їх скаргах про збитковість діяльності!