Виставка, яка демонструється цими днями на донецькому головпоштамті, відображає цілу епоху в історії святкових листівок і конвертів (на знімку). Представлені експонати видано в другій половині ХХ століття. За сюжетами можна визначити точну дату випуску: картки зі світлинами були популярні в 1950-ті роки, з ракетами й космонавтами — на початку 1960-х. Найцінніші екземпляри — листівки відомого радянського художника й мультиплікатора Володимира Зарубіна. Його сюжети прості й зворушливі: хор зайчиків, сніговики, песик... Багато листівок Зарубіна виходили малим тиражем, тому поціновуються колекціонерами. Вартість деяких екземплярів на аукціонах досягає 4 тисяч гривень.

Власник експонатів колекціонер Костянтин Дегтярьов показує картку з червонощоким Дідом Морозом і зізнається: «Найрідша річ, остання маркірована листівка Володимира Зарубіна. Дивом до мене потрапила, купив на барахолці за гривню — людина переслала комусь із Росії в 1998 році, потім вона потрапила у продаж. Раніше художники часто малювали листівки, нині сюжети здебільшого качають з Інтернету. Я й сьогодні розсилаю листівки».

За словами донецького колекціонера Володимира Захарова, художні листівки й конверти з’явилися в СРСР наприкінці 1950-х років, до цього друкували картки зі світлинами. Деякі радянські листівки можна слухати: «Ось музична картка: на одну зі сторін звичайної листівки наносилася плівка з мелодією, і її можна було програвати, як вінілову платівку. Листівки, в тому числі новорічні, відображають свій час: радянські — добрі й нехитрі, сучасні — якісь нещирі», — розмірковує співрозмовник.

Такі виставки на донецькому головпоштамті проходять регулярно. «Ми завжди пропагуємо марки й листівки. Наше підприємство прагне, щоб діти знали: є речі, які дають відчуття тепла. Напередодні переглядав новорічні листівки, підписані від руки, й відчував емоції їх відправників», — зазначає заступник директора Донецької дирекції «Укрпошти» Юрій Карпенко.

Старі картки зацікавили відвідувачів пошти. «Раніше листівки були душевніші, ніж тепер. Дуже люблю розсилати привітання, і ще більше — отримувати. Коли подорожую в цікавих місцях, обов’язково купую листівки для друзів», — зізнається фотограф Олег Толстов.

«У Новорічні свята мені до душі картки й марки з ялинками. Сама відправляю переважно електронні листівки, і все мрію написати справжній лист —це мило, по-стародавньому», — каже старшокласниця Аня Галавура.

Донецьк.

 

Фото автора.