42 із 53 цьогорічних випускників програми отримали сертифікати про завершення навчання.

Верховна Рада, як інституція і як єдиний законодавчий орган держави, має свої традиції і довгу історію, має те, чим вона могла би ділитися з суспільством, молоддю, іншими державами, наголосив, вітаючи інтернів із завершенням стажування, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков. «Все, що ми робимо — як народні депутати, так і різні гілки влади — робимо для майбутнього нашої держави, а наше майбутнє — це діти і молодь, — сказав глава парламенту. — Рано чи пізно на зміну нинішнього складу Верховної Ради прийдуть нові обличчя, нові політичні діячі, які допомагатимуть розбудовувати державу і захищатимуть її незалежність та суверенітет». Дмитро Разумков назвав символічним те, що 16 липня відзначали 30-ту річницю ухвалення Декларації про державний суверенітет України. «І як і 30 років тому, ми повинні боротися за нашу державу, нашу незалежність, наші кордони, які, на жаль, поки що перебувають під окупацією — частина Донбасу та Крим, але ми робитимемо все залежне від нас, щоб наші кордони були непорушними, а Україна була незалежною, — підкреслив Голова Верховної Ради. — І в цьому багато що залежить і від влади та депутатів, і від молоді також». Дмитро Разумков висловив сподівання, що багато із випускників «Ліги інтернів» невдовзі самі стануть учасниками подій, які увійдуть до історії незалежної України, та позитивних змін у державі.

Це вже 25-й ювілейний випуск «Ліги інтернів». Голова правління ГО «Ліга інтернів», народний депутат України сьомого та восьмого скликань Валерій Карпунцов відзначив, що саме молодь є рушійною силою у державі, а її потенціал є непересічний і дає стимул до розвитку. Цьогорічним учасникам програми довелося стажуватися в непрості часи — адже пандемія коронавірусу внесла корективи в життя кожного. З роботою вищого законодавчого органу та парламентського апарату молоді доводилося знайомитися у т. ч. і в онлайн-режимі. «З одного боку, нас змусили акцентувати увагу на певних правилах, з іншого — навчили цінити найцінніше, — зауважив Валерій Карпунцов і розповів, що інтерни мали змогу зсередини ознайомитися з роботою парламенту, долучитися до роботи в парламентських комітетах, обговорень законопроектів, взяти участь у круглих столах та інших заходах, які проводилися в парламенті.

«Я впевнений, що моє життя зміниться на 180 градусів», — наголосив Дмитро Донченко, випускник програми «Ліги інтернів» 2020 року, поділившись своїми емоціями від стажування у парламенті. Він висловив сподівання, що матиме змогу надалі не лише навчатися і висловлювати свою думку, а що думку молоді почують і до неї прислухатимуться у державі.

Програма стажування молоді у Верховній Раді України здійснювалася відповідно до Меморандуму про співпрацю між апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Ліга інтернів» від 18 липня 2019 року та Розпорядження керівника апарату Верховної Ради України № 50-к «Про зарахування до участі в Програмі стажування молоді в апараті Верховної Ради України у 2020 році» від 15 січня 2020 року.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.