Уперше прес-конференція глави парламенту для вітчизняних та іноземних журналістів проходила безпосередньо у сесійній залі парламенту. Представники ЗМІ мали змогу поставити запитання Дмитру Разумкову через систему голосування «Рада».

На початку прес-конференції Дмитро Разумков наголосив, що ЗМІ, які дійсно є «четвертою владою», допомагають парламенту проводити свою роботу, запевнивши, що він високо цінує контроль з боку журналістів за діяльністю вищого законодавчого органу держави.

Не помиляється лише той, хто нічого не робить

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо здобутків та невдач нинішньої Верховної Ради, глава парламенту висловив думку, що «турборежим» себе виправдав. «Був запит на впровадження багатьох реформ, і Верховна Рада забезпечувала їх законодавчі механізми», — зауважив Дмитро Разумков. — Щодо перемог і поразок — важко сказати, бо багато речей розумієш лише з часом, це оцінюватимуть люди, які за нас голосували і не голосували, визначатимуть негативні й позитивні речі. Що вдалося — теж багато, це і зняття депутатської недоторканності, хоча хтось вважає це негативом, переконуючи, що в депутатів повинно бути більше можливостей і захищеності. Приємно бачити обранців у сесійній залі у середу і п’ятницю. Верховна Рада працює більше, приємно бачити консенсус у сесійній залі, сподіваюся, зможемо зберегти це і на наступні роки. А помилки, що поки що не зроблено, — ще є час доробити. Багато було закладено в програму партії «Слуга народу» та інших політичних сил, сподіваюся, зможемо спільно це прийняти, щоб працювало на території держави. Але багато викликів ще стоятиме перед Верховною Радою дев’ятого скликання». «Не помиляється лише той, хто нічого не робить», — наголосив Дмитро Разумков.

«Немає значних і незначних законопроектів, багато законів є стратегічними, які лежали багато років, і які саме завдяки турборежиму вдалося прийняти, — резюмував Голова Верховної Ради. — Багато з цих законів можна буде оцінювати лише за декілька років. Сподіваюсь, що Верховна Рада дев’ятого скликання прийме ще багато законів, які впливатимуть на життя держави.

Роботу парламенту оцінюю на «четвірку» (за п’ятибальною шкалою) — сказати, що ми працювали відмінно чи незадовільно буде недоречно. «Четвірка» — це якраз та оцінка, яка дає можливість рухатися вперед, розвиватися і в подальшому досягнути оцінки «відмінно». Мені дуже хотілося б, щоб Верховна Рада дев’ятого скликання отримала оцінку «відмінно», і не від Голови Верховної Ради, а від громадян України».

Використовувати власний економічний потенціал

На запитання, чи є ризики поглиблення економічної кризи в Україні, виконання бюджету і чи варто продовжувати співпрацю з МВФ, Голова Верховної Ради зауважив, що пандемія коронавірусу внесла свої обмеження і новели у світові економіки та в економіку нашої держави. За прогнозами, у єврозоні цьогоріч буде спад економіки майже на 9%, наступного року очікується зростання європейської економіки на майже 6%, змінюються пріоритети для кожної з держав. «І головна зміна — переорієнтація на внутрішніх виробників, на внутрішню економіку держав, — вважає Дмитро Разумков. — Хоча сьогодні працювати у замкнутій економіці неможливо, рух товарів і капіталів

зберігатиметься. Україна повинна використовувати свій економічний потенціал, знаходити точки росту для української економіки». При цьому глава парламенту відзначив, що у виконанні Держбюджету України за останні півтора-два місяці бачимо позитивний тренд — нині 92%. «Це демонструє, що економіка потроху виходить з економічної кризи, але говорити про серйозне зростання, м’яко кажучи, зарано. Нинішню економічну кризу можна порівняти лише з проблемами після Другої світової війни», — сказав Д. Разумков.

Слухати голос народу, а не вулиці

Журналісти поцікавилися у Дмитра Разумкова щодо його ставлення до мовного законопроекту авторства депутата від «Слуги народу» Максима Бужанського і мовного питання загалом, чи на часі воно, чи було чути в сесійній залі парламенту голос вулиці — під час мітингів протесту під парламентом проти мовного закону. «Верховна Рада і народні депутати повинні слухати не голос вулиці, а голос народу, орієнтуватися на інтереси України, як держави, суспільства, всіх українських громадян, — зазначив глава парламенту. — І коли депутати втрачають зв’язок із реальністю, вони втрачають все, у т. ч. і мандат. Народні депутати повинні чути всіх». Голова Верховної Ради нагадав, що позачергова сесія парламенту може скликатися двома шляхами — на вимогу Президента чи 150 народних депутатів, і саме вони визначають перелік питань, які виносяться на позачергову сесію. На наступну позачергову сесію парламенту 21 липня мовне питання не виноситься». Дмитро Разумков заявив, що не змінюватиме свою власну позицію щодо мовного питання. «Будь-які закони повинні працювати на користь всього українського суспільства — чи це стосується мови, культури, оборони чи соціального захисту. Я з великою повагою ставлюся до позицій наших міжнародних партнерів. Щодо мовного питання — можемо подивитися на реакцію Венеційської комісії, ОБСЄ, ООН та інших авторитетних міжнародних організацій. Ідеться не про утиски чи спроби щось змінити. Єдиною державною мовою в Україні є українська мова, але якщо говоримо про захист інтересів усіх громадян, то треба виходити саме з цієї позиції».

Стосовно проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України глава парламенту відповів, що станом на сьогодні окремого законопроекту, який би регламентував вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу і тимчасово анексованого Криму у парламенті немає. На його погляд, вибори по всій території суверенної держави повинні відбуватися згідно з одним виборчим законом.

На запитання, чи достатньо прийнятого закону про особливості місцевого самоврядування Донбасу (так званий закон про особливий статус Донбасу) та потребу вносити відповідні зміни до Конституції України (що пропонує Путін), Дмитро Разумков відповів, що вносити зміни до Конституції України може лише Президент України, народні депутати чи народ України. «Чи все у законодавчому плані зроблено для повернення Донбасу і Криму -ні, і ще багато потрібно буде зробити, — переконаний глава парламенту. — Верховна Рада готова працювати і приймати закони, які дозволять нам повернути тимчасово окуповані території, повернути своїх людей, свої кордони виключно з інтересів нашої держави. Важко говорити, чи достатній законопроект, поки не повернуто території. Треба виходити з тих викликів, які стоятимуть перед Верховною Радою і державою у конкретний проміжок часу, і які потрібно вирішити законодавчими ініціативами». При цьому Дмитро Разумков запевнив, що український парламент діятиме в інтересах української держави. «Це українська Верховна Рада і саме «українська» є ключовим», — підкреслив він.

Говорити про втрату довіри поки що зарано

Відповідаючи на запитання щодо монобільшості та рівня довіри до парламенту, Дмитро Разумков зауважив, що довіра до влади і Верховної Ради, нині, на жаль, падає. «В українських реаліях були позитивні сплески, але загальний тренд іде по трохи негативній кривій, але говорити про втрату довіри поки що зарано, — вважає він. — Якщо говорити в цілому про Верховну Раду, то це найбільш відкритий орган, усе, що тут відбувається, транслюється і доводиться до людей інформація. Верховна Рада складається з багатьох політичних постатей і створює контент, який не завжди несе позитивний імідж. Сьогодні всі гілки влади — Офіс Президента, Кабінет Міністрів, Верховна Рада працюють у єдиному напрямі, це було закладено в програму дій і Президента, і монобільшості. Монобільшість сьогодні є, і останнє голосування — за голову Нацбанку — цьому підтвердження». До того ж глава парламенту нагадав, що Верховна Рада нинішнього скликання менш як за рік своєї роботи (а рік роботи мине 29 серпня) прийняла 143 закони більш як 300 голосами, тобто конституційною більшістю, а за минуле скликання — лише майже 30 законів було схвалено конституційною більшістю. «І це не виключно заслуга монобільшості, а і всієї Верховної Ради, різні політичні сили підтримують законопроекти, — додав Дмитро Разумков.

— Особливо це було добре продемонстровано на початку боротьби з пандемією коронавірусу — коли за законопроекти, які були напрацьовані Верховною Радою, голосували понад 300 голосами, а політичні питання було винесено за дужки. І саме позиція Верховної Ради дозволила, щоб закони запрацювали одразу, доопрацювали проект змін до Держбюджету-2020, було створено «ковідовський» фонд, схвалено закони для допомоги малому бізнесу. Це показник того, що українська влада, якщо хоче — може працювати, і у важливі критичні моменти для держави багато політичних питань відходить на другий план. Сподіваюсь, так буде і надалі».

Щодо законопроекту про медіа, який підготовлено до розгляду в першому читанні, за інформацією Голови Верховної Ради, станом на сьогодні на найближчу позачергову сесію його не пропонують винести. Дмитро Разумков розповів, що наразі у парламенті є дві протилежні точки зору щодо цього законопроекту — одна частина депутатів лобіює законопроект і його підтримують деякі міжнародні організації. Є і частина депутатів, котрі мають досить жорстку критичну позицію до законопроекту про медіа. «Думаю, що законопроект не буде прийнято у першому читанні і в цілому, розглядатимуть ближче до вересня або у вересні, — спрогнозував глава парламенту.

— І, думаю, всі народні депутати виходитимуть із інтересів держави та безпеки, свободи слова та журналістики, це одне із важливих здобутків держави, яке повинні цінувати. Я не можу сказати, що в повному обсязі підтримую всі норми цього законопроекту».

Коли запрацює сенсорна кнопка?

Журналісти поцікавилися, коли нарешті у сесійній залі парламенту запрацює система персонального голосування депутатів — так звана сенсорна кнопка. Дмитро Разумков розповів, що це питання обговорюється, така кнопка вже є — під робочим столом кожного депутата, і вона реагує на тепло. Але поки що така система не гарантує персональне голосування, бо є умільці, які можуть обходити і цей захист. «Але це питання обговорюється за допомогою і міжнародних інституцій, партнерів, плануємо провести аудит діючої системи — чи є можливість проводити голосування за допомогою відбитків пальців», — сказав Голова Верховної Ради. Він також нагадав, що вже було звернення до Конституційного Суду України з пропозицією, що за кнопкодавство депутат повинен втрачати депутатський мандат. Проте КС вирішив, що це не відповідає Конституції, і відхилив такі зміни. Можливо, невдовзі депутати пропонуватимуть інші зміни до Конституції. Водночас глава парламенту нагадав, що нині запроваджено кримінальну відповідальність за неперсональне голосування. За нинішнє скликання парламенту було підтверджено три таких випадки. «Ми не зупиняємося і продовжуємо працювати над цим питанням», — запевнив Дмитро Разумков, також нагадавши, що до Конституційного Суду направлено законопроект про скорочення чисельності складу Верховної Ради — до 300 із 450, і на наступних сесіях у разі позитивного висновку КС парламент має проголосувати за цей законопроект не менш як 300 голосами. «Станом на сьогодні, думки депутатів розділилися і важко спрогнозувати, яким буде результат голосування», — зазначив глава парламенту.

Дмитро Разумков наголосив на потребі схвалення закону про парламентську опозицію. Він нагадав, що у Верховній Раді для напрацювання цього закону створено робочу групу на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком.

«Законопроект напрацьовується, сподіваюся, що на наступній сесії зможемо його прийняти у першому читанні і в цілому», — сказав глава парламенту. До того ж він нагадав, що спочатку в Регламенті Верховної Ради був окремий розділ про парламентську опозицію, але потім він зник. Тому нині готується окремий закон про парламентську опозицію.

Голова Верховної Ради не виключив, що нинішнього літа, у липні-серпні буде ще дві-три позачергові сесії парламенту, на які винесуть нагальні питання. Дмитро Разумков розповів, що своєї відпустки ще не планував, але якщо відпочиватиме, то в Україні, а не за кордоном.

Глава парламенту також відповів на запитання журналістів про місцеві вибори, зокрема, міського голови Києва, розробку Кодексу депутатської етики, прокоментував резонансні законопроекти, схвалені парламентом, щодо депутатської зарплати, імперативного мандату тощо, розповів про запровадження електронного документообігу в парламенті. Дмитро Разумков спростував чутки про свою причетність чи родини до ломбардного бізнесу. За його словами, він продав цей бізнес на початку нинішнього року.

Під час кричущих викликів — об’єднуються

На запитання про власні політичні амбіції, Дмитро Разумков відповів, що не тримається за «спікерське» крісло, але працюватиме на посаді Голови Верховної Ради, доки йому це довірятимуть, він залишається працювати у команді Президента. «Тих викликів, які стоять перед Президентом, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою України і мною, як Головою Верховної Ради, більш ніж достатньо, — сказав Дмитро Разумков. — Дай Бог, виконати те, що заплановано».

Насамкінець глава парламенту відзначив серед позитивів минулої сесії те, що депутати об’єдналися під час ситуації із коронавірусом, відкинувши політичні амбіції та суперечності. «Парламент вміє об’єднуватися під час серйозних кардинальних кричущих викликів, і неодноразово це підтверджував, — наголосив Дмитро Разумков. — Коли парламент демонструє інтереси не окремих політичних сил, а інтереси всієї української держави».

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що вже у вересні — як тільки Кабінет Міністрів і міська влада знімуть обмеження карантинного режиму — журналісти зможуть повноцінно працювати у парламенті, повернуться до ложі преси та кулуарів Верховної Ради.

Більше фото з прес-конференції дивіться>>>