Ухвалення Декларації про державний суверенітет, 30-річчя якої днями святкували на державному рівні, свідчить про те, що у будь-які моменти, а особливо у кризові, парламент відіграє вирішальну роль. Про це заявила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) в інтерв’ю одному з видань. «Коли ми кажемо про те, як проголошувалася незалежність у стінах нашого парламенту, то я хотіла б як історик наголосити, що, як правило, прогресивна, активна меншість деколи диктує (і правильно робить) умови, до яких повинна прислуховуватися більшість», — зазначила політикиня.

Парламент і турборежим. Нинішнє скликання Верховної Ради, за її словами, взагалі унікальне, тому що воно абсолютно не схоже на всі інші. Приміром, уперше була скасована депутатська недоторканність. А турборежим, на її переконання, був викликаний процесом після виборів. «Тому що люди мали великі очікування, чекали дуже швидких рішень. І ці швидкі рішення по-кликані таким швидким ухваленням законів», — підкреслила заступниця

Голови Верховної Ради України, водночас додавши, що не є прихильницею турборежиму: «Парламент — це місце прогресивних дискусій. І тільки в процесі обговорень повинна вирішуватися і знаходитися якась істина».

Крім того, за її словами, всі позачергові сесії і ця сесія були унікальні тим, що ми всі починаємо жити в нових реаліях, викликаних пандемією коронавірусу: «Всі парламенти, і європейські теж, переходять, наприклад, на онлайн-засідання».

Єдиний законодавчий орган, за словами Олени Кондратюк, під час коронавірусу і введення карантину зіграв ключову роль. Тому що саме в парламенті було розроблено 22 закони, які стосувалися так чи інакше хоча б якогось економічного виходу з кризи.

«Уперше за історію України монобільшість, Президент і парламент узяли на себе повністю відповідальність. Тобто одна політична сила взяла на себе відповідальність. І це треба, щоб люди теж знали. І коли ми кажемо про контроль за використанням коштів, про запозичені кошти, люди теж повинні розуміти, куди вони витратяться», — наголосила заступниця Голови Верховної Ради.

Закон про опозицію. Олена Кондратюк переконана, що закон про опозицію має бути. «І в Європарламенті завжди кажуть: більшість і меншість повинні мати рівні права», — пояснила вона і висловила сподівання, що народні депутати його випишуть до наступної сесії: «На рівні Першого заступника Верховної Ради Руслана Стефанчука, представників усіх фракцій, там багато є представників і громадянського суспільства... Мені здається, що там добра комунікація є. Принаймні, я теж входжу в цю робочу групу. Нині там є дуже багато дискусій зі структуризації цього закону».

Мова. Українська мова є єдиною державною в нашій країні, переконана заступниця глави парламенту. «Державні діячі мають нести відповідальність і розуміння повинні мати, що цей процес вже є не-
змінний. Саме основне питання, як на мене: українська мова, як і будь-яка мова, повинна викликати повагу... Мені здається, що достатньо буде політичної волі, зокрема, нині в цьому парламенті в цьому році поставити крапку і більше до цього не повертатися. Я, принаймні, докладу до цього максимально зусиль».

Вибори. Чи можливо проводити вибори, коли в нас є окуповані території? «Ми вважаємо, що поки існує поділ цієї території — Донецька і Луганська області, поки зараз працюють цивільні і військові адміністрації, вибори навіть на контрольованій частині проводити є неможливим. Поки не буде наведено лад в безпековому питанні, поки не відійдуть російські війська і не буде наша межа кордону така, як вона повинна бути, доти вибори там проводити просто немає раціональності», — переконана заступниця Голова Верховної Ради України.

«Рівні можливості». Нині в парламенті 20 відсотків жінок. Це теж, вважає Олена Кондратюк, із тих позитивних речей, які є у цьому скликанні. «І я дуже сподіваюся, що нині в місцевих радах з’явиться більше жінок», — резюмувала вона і додала, що квота (40 відсотків) — це дуже хороший поштовх: «Тому що не може бути, коли населення України становлять понад 50 відсотків жінок, щоб не було їхнього рівного представлення в органах влади, в парламенті, в уряді».