Рік тому на позачергових парламентських виборах партія «Слуга народу» отримала майже 60 відсотків мандатів в парламенті. Тоді під «зеленим» прапором у Верховну Раду зайшли 254 новообраних, які склали фракцію монобільшості. Тепер фракція налічує 248 багнетів. Двох колег делегували у керівництво парламенту і вони тепер позафракційні, а з деякими однодумцями попрощалися протягом першого року спільної законодавчої роботи.

У день, коли минав рік парламентських виборів, які дали зелене світло новоствореній політичній силі, голова фракції Давид Арахамія та голова політичної партії, перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко дали прес-конференцію.

«Головний підсумок, про який ми нині говоримо, це те, що наша партія не зрадила свого виборця, — наголосив із самого початку О. Корнієнко. — Тому що, за даними статистики, 90 відсотків виборців партії «Слуга народу» підтримують курс партії». За його словами, високий відсоток підтримки мають ініціативи, спрямовані на боротьбу з корупцією, на позбавлення депутатської недоторканності, на повернення відповідальності за незаконне збагачення тощо. Вітаються виборцями і певні економічні ініціативи.

Особливо очільник партії акцентував увагу на тому, що у Верховній Раді дев’ятого скликання і, зокрема, у фракції «Слуга народу» відсутнє кнопкодавство. Мовляв, кілька випадків було на початку каденції, але нині про це вже й забули. Такі показники О. Корнієнко назвав «новою якістю політики», яку показала очолювана ним політична сила. «Так, ми допускали помилки і як фракція, і як народні депутати, і ви про них точно знаєте навіть більше, аніж ми, — сказав він. — 

На жаль, предметом обговорення в медіа та соцмережах найчастіше є помилки, а не здобутки. Але ми змусили працювати у Верховній Раді всіх. Наша партія відвідує засідання стабільно на рівні 90—95 відсотків. І колеги по залу, які минулого скликання нечасто бували в сесійній залі, нині працюють разом із нами».

Протягом цього року в парламенті вдалося ухвалити майже 250 законів. Більшість із них приймалися конституційною більшістю, каже О. Корнієнко. Нині політичний порядок денний тримають Президент, його фракція монобільшості та Кабмін, сформований нею, підкреслив парламентарій. Водночас він припустив, що 25 жовтня кількість представників фракції збільшиться «в тисячу разів по країні».

Спілкуючись із журналістами, О. Корнієнко зауважив, що монобільшість «хоронять кожного сесійного тижня». «Важливо розуміти, що така велика фракція існує вперше в історії України, і такої кількості різних думок та бачень теж важко уявити, враховуючи, що це не синтетична фракція, сформована зі спеціально навчених та налаштованих людей, — сказав він. — Це представники народу, і як в народу — у нас є дуже різні думки». Протягом цілого року представники «Слуги народу» займалися тим, що розмотували корупційні клубки, зауважив перший заступник керівника фракції. Він також акцентував, що законотворцям вдалося відкрити кілька ринків (земля, гральний бізнес, бурштин, ліс), і протягом кількох років це має дати відчутні економічні результати. А також позитивно оцінив завершення реформи децентралізації та зміни до Виборчого кодексу. У майбутньому особливу увагу «слуги народу» мають намір приділяти економіці та соціальній сфері.

Натомість Давид Арахамія зосередився на внутрішньофракційном підході до законотворчості. «Ми його поділяємо на дві великі категорії, — зауважив парламентарій. — Одну умовно називаємо тектонічними рухами, як от відкриття ринку землі чи закриття грального бізнесу. А іншу напівжартома називаємо «улучшайзерами». Вона стосується невеликих законів, які покращують життя українців. Ну, наприклад, відкриття доступу до пляжів, посилення штрафу за спалення листя тощо».

За словами Д. Арахамії, нині порядок денний в парламенті справді формує «Слуга народу». Однак під час важливих голосувань монобільшість завжди намагається шукати коаліції з іншими фракціям, каже він. Якщо те чи інше рішення ухвалює весь парламент, це означає, що ініціативу підтримує все суспільство, переконані представники «Слуги народу».

Мовою цифр

Протягом року фракцією «Слуга народу» проведено 7 048 зустрічей із виборцями. Кількість особистих прийомів сягнула 7 796. А загальна кількість звернень громадян до народних депутатів, на які надійшла відповідь, становить 104 тисячі 61 запит.