Президент України Володимир Зеленський представляючи нового Голову Національного банку України Кирила Шевченка (на знімку) колективу НБУ зауважив, що новий керівник інституції має бути не тільки незалежним, а й професійним, мужнім і відповідальним.

«Переконаний, що пан Шевченко — саме така людина», — сказав Президент.

Він наголосив, що кандидатура нового Голови Нацбанку була підтримана як правлінням НБУ та керівництвом державних і комерційних банків, так і експертами банківського сектору. Кирило Шевченко має 20-річний досвід у банківській справі.

Керівник держави висловив упевненість, що новий очільник Нацбанку впорається з усіма ключовими викликами. Зокрема, на думку Президента, Нацбанк має підтримувати макроекономічну стабільність, сприяти довгостроковому економічному зростанню та стабільності національної валюти, мінімізувати вплив кризи, спричиненої пандемією коронавірусу на економіку та забезпечити реальні кредити для українського бізнесу і громадян.

«Важливо продовжувати ефективну співпрацю з нашими партнерами, Міжнародним валютним фондом, Світовим банком та іншими потужними фінансовими партнерами України», — цитує слова Володимира Зеленського прес-служба Офісу Президента.

Зі свого боку Голова НБУ Кирило Шевченко подякував главі держави та Верховній Раді за довіру й наголосив на важливості взаємодії між органами влади та Нацбанком.

«Без ефективно збудованого діалогу між нами досягнути цього неможливо. Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення впливу центробанку (НБУ. — Ред.) у сфері підтримання національної економіки України та підвищення якості життя українців», — сказав Кирило Шевченко.

За його словами, НБУ забезпечуватиме макроекономічну стабільність і стійкість фінансового сектору. Водночас Нацбанк має створити необхідні умови для розвитку кредитування реального сектору економіки. Голова

Національного банку зазначив, що НБУ та органи влади мають забезпечити всі умови для стійкого економічного зростання.

Кирило Шевченко наголосив також, що Нацбанк залишиться незалежною інститу цією, а рішення й надалі будуть ухвалюватися професійно та економічно обґрунтовано.

Крім того, він зазначив, що НБУ продовжить політику співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та іноземними інвесторами.

Водночас Нацбанк підтримуватиме виконання основних напрямів стратегії державних банків. Кирило Шевченко також наголосив на важливості реформи корпоративного управління державними банками.