«Тотальному оновленню молодіжної політики бути», таке повідомлення майже одразу з’явилося на сторінці партії «Слуга народу» в Фейсбуці.

Представники монобільшості акцентують: законопроект № 3718 сприятиме тому, що держава нарешті почне приділяти молоді належну увагу. Законопроект, зокрема, передбачає принцип «Жодних рішень для молоді без молоді», створення Національної ради з питань молоді при Кабміні, та роботу радників з питань молоді при посадових особах. Парламентарії сподіваються розвинути молодіжну інфраструктуру — розширити мережі молодіжних центрів та молодіжних працівників на місцях для ефективної молодіжної роботи тощо.

Одним із співавторів законопроекту виступив представник «Батьківщини» Іван Крулько. Він також на своїй сторінці у соціальній мережі прокоментував перспективи ухвалення закону, який опікуватиметься молоддю. «Він має докорінно змінити філософію, підходи й принципи молодіжної політики (з пострадянської на європейську), стимулювати талановиту молодь залишатися в Україні, а не виїжджати за кордон», — написав він. Народний депутат вказує, що молодіжні центри, які мають намір створити по всій Україні, заберуть підлітків з вулиць, створюватимуться перші робочі місця через дотації роботодавцям тощо. За словами парламентарія, законопроект передбачає різні інструменти та механізми підтримки молоді, в тому числі через оренду і кредитування придбання молодіжного житла, долучення до прийняття управлінських державних рішень через консультативно-дорадчі органи в Кабміні, в місцевих державних адміністраціях, органах місцевого самоврядування.

«Як ви знаєте, ще в минулому скликанні парламенту я був автором закону «Про молодь», — написав І. Крулько. — Над його розробкою працювали студенти вишів, громадські лідери, експерти. Документ пройшов детальне обговорення в усіх областях України. Але в парламенті попереднього скликання, на жаль, забракло голосів. Сподіваюсь, у цьому скликанні Верховної Ради доопрацьований закон нарешті приймуть у другому читанні та його підпише Президент».

Водночас, у ЗМІ одразу розлетілася інформація про те, що народні депутати прийняли рішення, яке дозволить знизити вік молоді до 29 років. Таке положення в законопроекті № 3718 дійсно міститься. У пояснювальній записці до документа вказується, що нині ці вікові рамки занадто широкі — від 14 до 35 років. А це призводить до розпорошення обмежених ресурсів на вирішення питань великої кількості груп молоді. Законотворці бачать такий подальший розподіл на групи — школярі від 14 до 17 років; ті, хто отримав освіту в закладах I—IV рівнів акредитації — від 18 до 24 років; працююча молодь — віком від 25 до 29 років. Дія закону поширюватиметься також і на малюків, віком від 6 років, бо передбачає підтримку дитячих громадських організацій. А верхню вікову межу 35 років встановлять виключно для молодих сімей задля забезпечення їх участі в програмах вирішення житлових питань.

Для того, щоб підтримувати діяльність суб’єктів молодіжної роботи (до них, до речі, на законодавчому рівні зараховують молодь, молодіжних працівників, молодіжні центри та простори, громадські та благодійні об’єднання, органи студентського самоврядування тощо), парламентарії пропонують сформувати Український молодіжний фонд. Передбачається, що ця бюджетна установа виконуватиме спеціальні функції для сприяння реалізації завдань молодіжної політики. А її діяльність спрямовуватимуть та координуватимуть у Міністерстві молоді та спорту. Цікаво, що автори законопроекту не вважають, що реалізація цього положення вимагатиме додаткових витрат із бюджету. Мовляв, гроші на молодіжні проекти й раніше передбачалися в державному кошторисі. До цих грошей, сподіваються народні депутати, долучатимуться також і добровільні внески фізичних та юридичних осіб, у тому числі й нерезидентів України, урядів, агентств та установ зарубіжних країн міжнародних фінансових та інших організацій.

Нині законопроект перебуває на стадії підготовки до другого читання.