Схвалений Верховною Радою у першому читанні законопроект про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові (№ 3648) допоможе українцям безоплатно та швидко за європейськими стандартами отримувати донорську кров та її компоненти, а також ставати донорами. На цьому наголосила у коментарі журналістам співавтор законопроекту народний депутат Ольга Стефанишина (фракція «Голос»).

Законопроект, зокрема, запроваджує європейські стандарти перевірки донорської крові, дає змогу здавати її не лише за місцем прописки, а там, де зручно людині, створює електронний реєстр донорів.

«Оновлене законодавство про кров — це тисячі врятованих життів щороку, — зауважила парламентарій. — Нині в Україні втричі менше донорської крові, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я, і щороку її кількість зменшується на 20 тисяч донацій. Така ситуація склалась через відсутність сучасного контролю якості, погану координацію між регіонами та відсутність культури регулярного добровільного донорства. Наш закон нарешті розв’яже ці проблеми. Тепер кожен українець зможе вчасно отримати якісні та безпечні компоненти донорської крові у достатній кількості».