На око, така смакота покупців задовольняє — і солодкі, і смачні. Та фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області підстрахувалися й відправили партію цих дарів ланів на експертизу до регіональної державної лабораторії імені професора Ценковського. І тут уже висновки експертів виявилися менш втішними. До кавунів у них претензій не було — вміст нітратів становив усього одинадцять міліграмів на кілограм, що майже ушестеро менше за допустиму норму. А от з динями справи виявилися гірші: у двох з трьох наданих на дослідження зразків нітратів виявилося аж учетверо більше за норму — 253 мг/кг!

Відтак, дегустація таких «делікатесів» могла призвести до важкого харчового отруєння. Тож фахівці нагадують: якщо вже купувати дари баштанів, то безпечніше це робити на офіційних ринках, де є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи для контролю якості такого товару. Й ризик купити щось занітрачене значно менший. До речі, минулого року в роздрібній торговельній мережі краю саме через перевищення вмісту нітратів довелося заборонити реалізацію 90 тонн баштанних культур. І, судячи з цьогорічних тенденцій, до таких заходів теж може дійти.