29 грудня на мітингу в Полтаві кілька сотень прихильників євроінтеграції одностайно проголосували за створення обласної організації Народного об’єднання «Майдан». До складу її ради увійшли народні депутати України Юрій Бублик, Валерій Головко, Сергій Каплін, Тарас Кутовий, Олег Сиротюк та понад два десятки активістів опозиційних політичних партій і громадських організацій. Саме їй доручено «розгорнути широку мобілізаційну роботу» з формування осередків НО «Майдан» у містах і районах області.

Створення таких осередків на місцях відбувається непросто. Зокрема, в Кременчуці «засвітилися» вже фактично два Майдани. Перший із них започаткували знані місцеві опозиціонери з числа громадських активістів. А потім тут заговорили про необхідність створення НОМу під опікою трьох парламентських партій. Учасники тамтешнього Євромайдану стали також свідками кількох публічних словесних перепалок між самими опозиціонерами. Як з’ясувалося, найважче їм порозумітися в оцінках окремих персоналій соратників.

Водночас днями в тому ж Кременчуці відбулися пікетування військової частини внутрішніх військ і міського відділу міліції. У першому випадку пікетувальники вимагали повернення солдат із Києва «додому», тобто до місця розквартирування частини, а в другому — відставки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та швидкого й об’єктивного розслідування справи про побиття журналістки Тетяни Чорновол.

Полтавська область.