У радянські часи була традиція: розпочинати подорож у поїзді із солідного перекусу. Не встигав провідник на станції зачинити двері вагона за проводжаючими, як у купе починали розпаковувати валізи: «А що то жінка мені там поклала?» До набіру зазвичай клали смажену домашню курочку, зварені круто яйця, соління, сало з проріззю, твердий сир, квашені огірки, помідори... І, ясна річ, -- пляшечку «Біленької»...

Час дещо змінив уподобання пасажирів. А втім, свята хочеться і сьогодні, особливо Новорічної ночі. Тож як проводять її у фірмовому потязі «Волинь», що прямує від Ковеля до Москви?

Попри мандрівний характер професії, жодного разу не доводилося зустрічати Новий рік у дорозі. Як це відбувається, вирішив з’ясувати в начальника поїзда «Волинь» Миколи Свінчука і членів його дружного колективу.

— Стаж роботи на залізниці в мене понад 30 років, тож за цей час не раз доводилося зустрічати Новий рік у дорозі. Це особлива поїздка, святкова і для наших пасажирів, і для нас. Хоча всі хотіли б зустрічати і святкувати його вдома, але ми — залізничники, тож мусимо перевозити людей щодня, незважаючи на дні календаря. Цей новий рік, згідно з розкладом руху нашого поїзда «Ковель — Москва», ми зустрічатимемо на митниці на станції Хутір Михайлівський. Прибудемо туди о 23.21 в останній день грудня, а відправляємося о 0.07 вже 1 січня 2014 року. Рівно опівночі привітаю по радіо колектив моєї бригади і пасажирів, які цього дня подорожуватимуть з нами. 

Сотні пасажирів швидкого фірмового поїзда «Волинь»  Ковель — Москва зустрінуть Новий рік на кордоні з Росією.

Антоніна Петручик працює провідницею вже понад тридцять років:

— Багато літ я була в ролі Снігурочки. Раніше, як їхали до Москви, то на станції Ківерці виходили і купували маленькі подаруночки. Купували із запасом, щоб вистачило. Дід Мороз і Снігурочка всіх вітали з Новим роком, настрій був піднесений. 

Олександр Базюк, поїзний електромеханік. У ніч з 31 грудня на 1 січня буде Дідом Морозом:

— Cпочатку всі здивовані: в поїзді — Дід Мороз. Але діти радіють, не всім і вдома щастить таке побачити.

У новорічну ніч людям хочеться, щоб святкова трапеза була особливою. Звичайно, у сумках пасажирів буде припасено чимало делікатесів. А як бути тим, у кого їх  недостатньо? 

Буфетниця Надія Цимбровська обіцяє, що голодним ніхто не залишиться:

— Зараз вже немає вагонів ресторанів, лише буфет. Але місця вистачає. На Новий рік у нас дуже багато пасажирів. В основному із Росії. До Москви переважно їдуть батьки до дітей, а з Росії — наші українці, які там працюють.

— А якісь особливі страви їм готуєте на Новий рік?

— У нас свіжі овочі, квашені помідорчики і огірочки завжди є. Готуємо салати, варимо борщик, розсольники, супчики. На друге у нас — натуральні страви зі свинини, яловичини, курятини. Відбивні, піджарочку готуємо. Маємо широкий вибір фруктів, печива до чаю. Запрошуємо всіх, хто їхатиме поїздом, до нас у буфет посмакувати нашими стравами.

Вирізані з паперу сніжинки на вікнах, гірлянди у вагонах — таким буде в новорічну ніч потяг «Волинь». Головне: упродовж доби у ньому пануватиме новорічний настрій. Пасажири співатимуть, вітатимуть один одного, бажатимуть щастя зовсім незнайомим людям. Доброзичливу атмосферу і гарний настрій їм створить колектив залізничників на чолі з Миколою Свінчуком (на знімку — другий ліворуч). До речі, у Москву поїзд прибуде 1 січня о 10.36, а вже о 16.32 вирушить у зворотному  напрямку. Тож побажаємо їм щасливого повернення до рідного Ковеля. Відзначаючи це прекрасне зимове свято, не забудьмо серед інших новорічних тостів проголосити один і за тих, хто в дорозі. Особисто я підніму бокал за колектив потяга «Волинь» Ковель — Москва. Хай щастить їм, як і всім залізничникам, у  2014 році!

Волинська область.

Колектив фірмового потяга «Волинь».

 

Фото автора.