Звичайно, воно поступається за площею і глибиною Світязю. Проте за багатьма іншими параметра переважає і його. Зокрема, і за якістю води. Це вже достеменно доведено багатьма хімічними аналізами.

Оскільки озеро відносно невелике, за деякими даними має лише 138 га, а найбільшу глибину — до 16 метрів, то його потрібно берегти від надмірного рекреаційного навантаження. Генеральний директор Любомльського територіального медичного об’єднання, заслужений лікар України, депутат Волинської обласної ради Володимир Дибель, який свого часу працював начмедом розташованого на березі Пісочного санаторію «Лісова пісня», вважає, що тут потрібно обмежити «дикий» туризм, заборонити відкриття наметових містечок. Серйозною проблемою, на думку фахівця, є й те, що село Мельники, яке теж тулиться до Пісочного і має десятки приватних баз відпочинку, досі не має центральної каналізації. Свого часу з ініціативи колишнього голови ОДА Бориса Клімчука ці роботи вже проводилися, але так і не були доведені до логічного завершення. А йдеться про збереження одного з найчистіших, а може, й найчистішого досі озера України.

Пісочне є однією з візитівок нашої держави, оскільки розташоване неподалік кордонів з Білоруссю та Польщею. До карантину громадяни обох країн радо  зміцнювали здоров’я й відпочивали в місцевому санаторії.  Тож, якщо випаде нагода, приїздіть на Волинь, на озеро Пісочне, що в Шацькому районі, і ви зустрінетесь з блакитною живою казкою.