Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур» (№ 3971) авторства представників Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування вже зареєстровано у парламенті.

Також проектом закону пропонується привести у відповідність до новел законодавства положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині норм щодо повноважень старост та їх припинення.

Аргументуючи необхідність ухвалення документа, Аліна Загоруйко, Віталій Безгін, Олександр Корнієнко та Андрій Клочко у пояснювальній записці зауважили, що окремі положення Виборчого кодексу потребують уточнення та техніко-юридичного доопрацювання задля уніфікації всіх процедур із підготовки, організації та проведення виборів. Також приведення у відповідність між собою, враховуючи новий підхід до обрання старост непрямими виборами, потребують деякі положення законодавства про вибори та про місцеве самоврядування.

Крім того, як зауважується в пояснювальній записці, законопроектом передбачено вдосконалення та уточнення окремих виборчих процедур, зокрема, щодо зміни меж дільничних виборчих комісій, обмеження щодо ведення агітації під час виборчого процесу, вимог до інформації про кандидатів в інформаційних плакатах, інформаційних буклетах та виборчих бюлетенях, порядку висування кандидатів, реєстрації осіб, обраних депутатами тощо.

Також задля лібералізації процедури зміни виборчої адреси виборця без зміни офіційної реєстрації місця проживання вносяться зміни до Закону України «Про Державний реєстр виборців».
Враховуючи актуальність законопроекту, адже до старту виборчої кампанії залишилося трохи більше трьох тижнів, цей законопроект може бути розглянутий уже під час позачергової сесії, проведення якої очікується 25 серпня.