Під час перевірки врожаю, що його привезли на місцеві ринки, отруєними виявилися 7,6 тонн городини. Тобто, з 829 проб перевищення гранично допустимої концентрації «хімії» ринкові лабораторії виявили у 22 випадках. За даними прес-служби Головного управління Держпродспоживслужби області, «занітраченими» були партії моркви та кукурудзи, помідорів та капусти, буряку й кабачків, навіть смородини. Та абсолютний рекорд у цьому плані утримують дині: якщо небезпечних овочів виявляли по одній партії кожного виду впродовж двох тижнів, то динь — аж десять партій!
Утім, вміст нітратів в овочах перевищував норму не більш як у два рази, і смертельно небезпечним для людського організму не був. Хоча й користі для здоров’я від вживання таких «смаколиків» жодної. Адже нітрати мають властивість поступово накопичуватися в організмі, й у кінцевому підсумку все-таки призводити до отруєння.