Інформація про декілька сотень місцевих курганів, стародавніх будівель, храмів, монументів і меморіальних знаків — усе це вміщено в збірці «Пам’ятки історії та культури Солонянського району». Це вже шосте видання цієї серії, яке побачило світ на Дніпропетровщині. Раніше були презентовані книжки, присвячені пам’яткам Марганця, Нікополя, Апостолівського, Нікопольського і Томаківського районів.

За даними заступника голови ОДА Ірини Грицай, в області налічується майже 12 тисяч об’єктів культурної спадщини.

«Це пам’ятки історії та археології, архітектури, містобудування і монументального мистецтва. Упорядковувати інформацію про кожен із цих об’єктів надзвичайно важливо, адже саме в них збережена історія нашого краю», — вважає вона.

Черговий том підготував обласний центр охорони історико-культурних цінностей за підтримки ОДА.

«Солонянський район надзвичайно багатий на цікаві історичні та культурні об’єкти. Наприклад, у Микільському-на-Дніпрі зберігся унікальний кромлех — своєрідний аналог Стоунхенджу. Особисто для мене було відкриттям довідатися про деякі визначні пам’ятки нашого краю. Потрібно популяризувати й доносити до людей інформацію про такі місця, адже багато з них є дуже цікавими з туристичної точки зору», — каже голова Солонянськой РДА Василь Концевий.

Історики та археологи, архітектори і мистецтвознавці зібрали та обробили інформацію про визначні пам’ятки регіону. У книжці містяться історичні та археологічні нариси, а також перелік усіх визначних пам’яток району з короткою інформацією про кожну.

«Таке видання повинна мати кожна область. Завдяки таким збіркам інформація про місцеві визначні пам’ятки стає доступнішою для широкого загалу. Книжка стане у пригоді журналістам, дослідникам, краєзнавцям. Це серйозна база і для фіксації пам’яток області, і для наукової роботи», — вважає начальник південно-східного відділу Інституту національної пам’яті Ігор Кочергін.

До речі

Громади визначилися з пам’ятками

Також у регіоні підбили підсумки конкурсу, у рамках якого для розвитку туристичної інфраструктури громади надали свої пропозиції про облаштованість історичних пам’яток.

Як повідомляють в облраді, у Волоському, наприклад, пропонують власний маршрут, де мають намір облаштувати інформаційні стенди, зупинки транспорту, установити альтанки та дорожні знаки. Шлях побудований від етносадиби «Майорова будинок» до острова Стрельча Скала. Про цей острів люди здавна говорять, що на ньому запорожці закопали великі гроші.

Солонянська ОТГ пропонує зробити капітальний ремонт фасаду головної будівлі садиби братів Бергманів. Ці німецькі брати зіграли велику роль в історії розвитку Солоного. Саксаганська ОТГ запропонувала облаштувати маршрут «Дорогами Саксаганської січі». Він охоплює стару будівлю громади, кам’яну церкву, ремісниче училище, земську лікарню, приміщення жандармерії та інші визначні пам’ятки.

Межирічська ОТГ пропонує упорядкувати територію Мавринського майдану. Цей загадковий археологічний об’єкт за деякими припущеннями є прадавнім храмом-обсерваторією, збудованою кілька тисяч років тому. А от Червоногригорівська громада запропонувала облаштувати свій паломницький маршрут.

«Конкурс проводиться вперше на умовах співфінансування, до участі надійшло 23 проекти. Тепер комісія вирішуватиме, які з них реалізувати. З обласного бюджету на це передбачено два мільйони гривень», — заявили в облраді.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.