А парламентська діяльність — формою народного представництва в умовах функціонування правової держави та демократизації суспільства як основи суверенного державного розвитку.

Розуміння парламентаризму як інституту нормативно-правового закріплення системи народного представництва у формі представницької демократії актуалізує пріоритетність врахування таких його основних аспектів:

— парламентаризм — реальний політико-правовий інститут, що втілює в собі єдність представницької та законодавчої влади в суспільстві, де існує розподіл влад;

— парламентаризм — особливий випадок розширення влади парламенту й утворення парламентського уряду;

— парламентаризм — ідейно-теоретична концепція, що служить науковим обґрунтуванням необхідності парламенту як інституту, у компетенцію якого входить виконання чітко окреслених суспільних функцій.

Сутність парламентаризму полягає у збереженні пріоритету демократичного представництва за фактичного дистанціювання представників від виборців, які делегували їм на обмежений часовими рамками термін свою волю і владу.

Таке бачення парламентаризму дозволяє не лише розширити його традиційне розуміння, а й визнати його складно структурованим політичним простором з притаманною йому системою сутнісно-функціональних характеристик діяльності парламенту як законодавчо-представницького органу, реалізації його основних функцій в системі демократичного устрою сучасної держави, його взаємодії з іншими гілками влади і складовими політичної організації суспільства.

Ця аксіома покладена в основу діяльності наукового колективу єдиної в Україні кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України та створеної її очільницею — Валентиною Гошовською, доктором політичних наук, професором, доктором наук та професором ґабілітованим, Наукової школи вітчизняного парламентаризму та Громадської організації «Академія парламентаризму».

Упродовж десяти років свого функціонування цей творчий науковий колектив систематично і цілеспрямовано, невтомно та сміливо розробляє, апробує, пропагує та впроваджує в теорію державного управління нову концепцію вітчизняного парламентаризму в сучасній Україні як парламентсько-президентській державі.

Науковий колектив має вагомий творчий доробок, представлений значною кількістю різноманітної наукової продукції. Серед них, «Парламентаризм та парламентська діяльність» /2009/, «Основи вітчизняного парламентаризму» у 2-х томах /2010/, «Елітознавство» /2014/, «Політичне лідерство» /2014/, «Політична опозиція /2014/ та ін.

Ця наукова продукція стала базою для підготовки магістрів та докторів філософії зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування», докторів філософії зі спеціальності «Політологія», завдяки якій слухачі отримують системні знання про парламентаризм як інтеграційний стабілізуючий фактор та системоутворюючий елемент сучасної демократичної держави й суспільства.

Як свідчить вітчизняна практика, різноманітні питання функціонування українського парламенту висвітлюються недостатньо, оскільки за межами уваги залишаються важливі аспекти забезпечення реального народного представництва і функціонування парламенту України як представницького інституту влади. Виявляється низка недостатньо пророблених аспектів, протиріч і спричинених цим труднощів реалізації принципів парламентаризму в політико-управлінській практиці України. Саме цим зумовлюється актуальність і значимість 2-го — доповненого та розширеного — видання підручника «Парламентаризм» за редакцією Валентини Гошовської (Гошовська В. А. Парламентаризм: підручник.2-ге вид., допов. й розшир. / В. А. Гошовська та ін. Київ: НАДУ, 2019.704 с).

Це видання підручника «Парламентаризм» за своїм змістом є логічним продовженням попередніх навчальних та науково-методичних матеріалів та відображає «парадигмальні зрушення» в європейській та вітчизняній теорії і практиці державного (публічного) управління.

Його матеріали переконливо розкривають зв’язок між функціональною повнотою парламентаризму, характеристикою парламентської діяльності, принципом поділу влади, вільними демократичними виборами і сталим розвитком Української держави.

Колективом авторів розглянуто домінуючі вектори, тенденції та суперечності процесу впливу на інститути парламентаризму і підсистеми світової, української пострадянської та сучасної політичної структур суспільства: держави і правової системи, державно-політичного устрою; політичних партій; політичної культури та політичної участі населення країни. Феномен парламентаризму розглядається як механізм та інструмент політичної стабілізації і потенціювання ефективного цивілізованого розвитку суспільства.

Важливими, зокрема, у змісті цього підручника постають знання, які характеризують наявні тенденції у сучасному світовому дискурсі щодо народовладдя як одного із найефективніших способів організації влади, який характеризується особливостями взаємодії громадянського суспільства та держави; наявні «за» і «проти» у світовому, європейському та національному дискурсі щодо парламентаризму; історичні та теоретичні основи і проблеми минулого, сучасного та міжнародного парламентаризму; особливості діяльності Верховної Ради України як загальнонаціонального вищого представницького і законодавчого (установчого) колегіального органу влади, який відображає суверенну волю народу та здійснює свої повноваження на постійній основі.

Особливість цього підручника полягає в тому, що кожний підрозділ є окремою частиною навчального модуля та має свою концептуальну основу. Завдяки цьому у читача формується впевненість, що парламентаризм був, є і буде невід’ємною складовою демократії, що законодавча влада, хоч і має найвищий статус, але не є абсолютною. Вона є владою від народу, якому належить верховна влада.

Підручник «Парламентаризм» призначений для широкого кола читачів, які зацікавлені дослідженням проблем публічного управління, законодавчої влади, парламенту. Викладений у ньому матеріал сприяє оцінюванню ефективності функціонування системи публічної влади в цілому та вітчизняного парламентаризму як ключового й системоутворюючого фактору українського сьогодення та стратегічного розвитку Української держави. Крім цього, запропоновані матеріали допоможуть читачеві визначати умови та чинники стійкого розвитку держави і країни, моделювати та реалізовувати ефективні сценарії еволюції вітчизняного політико-управлінського простору.

Навчальні, навчально-методичні та наукові матеріали 2-го доповненого і розширеного видання підручника «Парламентаризм» сприятимуть формуванню у читача впевненості у тому, що, по-перше, парламентаризм — це невід’ємна складова демократії, по-друге, законодавча влада, хоч і має найвищий статус, проте не є абсолютною, оскільки вона є владою від народу, якому належить верховна влада.

Матеріали підручника можуть бути використані також у процесі розробки навчальних дисциплін та програм та викладанні курсів і спецкурсів з парламентаризму, політологічних знань та дисциплін як в освітній галузі публічного управління, так і в інших освітніх галузях системи суспільних наук.

Матеріали підручника, безперечно, стануть у пригоді і новообраним народним депутатам України та сприятимуть підвищенню рівня їх державницької компетентності.

Стаття поширена ГО «Академія парламентаризму».