Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Він наголосив, що Мінські угоди та пропозиції української делегації не передбачають особливого статусу для всього Донбасу і йдеться винятково про тимчасово окуповані райони.

Нагадаємо, Вітольд Фокін днями розповів в інтерв’ю інтернет-виданню «Страна.ua» про особливий статус для всього Донбасу, амністію для бойовиків та компроміси з Росією.

В Офісі Президента також повідомили, що Україна не погоджується на тотальну амністію для всіх учасників незаконних збройних формувань і наполягатиме на притягненні до відповідальності осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму, вчиняли інші тяжкі злочини.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив: «Повна амністія. Є воєнний злочин, який у жодній державі не підлягає амністії. Це реалії, з якими стикався світ уже багато років, і я думаю, що Україна тут навряд чи може йти своїм окремим шляхом».

Незгоду із заявою Фокіна висловив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. «Заява представника України у ТКГ Фокіна про загальну амністію й особливий статус для всього Донбасу не відповідає національним інтересам. Не забуваємо, що за кожен клаптик нашої землі загинули тисячі наших солдатів», — зазначив він.

Співголова громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов вважає, що Вітольд Фокін нині не є приватною особою, тому його заяви мають офіційний характер. «Ці заяви є спробами поміряти температуру суспільства на певні подразники. Мене, як луганчанина, дуже вразила думка Фокіна щодо надання особливого статусу всім територіям Донецької та Луганської областей, яка дуже збігається з висловлюваннями ватажків «ЛНР» і «ДНР», — зазначив експерт.