Під таким заголовком «Голос України» опублікував статтю відомого громадського діяча, народного депутата України ІІІ і ІV скликань Георгія Крючкова.
Матеріал викликав неабиякий інтерес читацького загалу. Прийшли й відгуки. Зокрема, небайдужі громадяни запитують про витоки, мотиви, які спонукали до такої дослідницької роботи.
Ось що розповів Георгій Крючков.
Вийшла у світ книга: «Українське суспільство 1992—2013; Стан та динаміка змін. Соціологічний моніторинг» (За редакцією доктора економічних наук В. Ворони, доктора соціологічних наук М. Шульги. — К.: Інститут соціології НАН України. 2013. — 556 с.).
Інститут соціології Національної академії наук України оприлюднив матеріали проведеного у липні цього року чергового щорічного дослідження стану і динаміки змін і тенденцій розвитку соціально-політичної сфери українського соціуму, соціально-економічних, соціоструктурних і соціокультурних трансформацій, що відбуваються в ньому. Вони висвітлені більш як у 230 таблицях і прокоментовані у 50 змістовних статтях, авторами яких є 56 науковців Інституту.
Більшість даних у виданні наведено за понад двадцятирічний період проведення репрезентативних опитувань (1992—2013 рр.). Водночас цьогорічне дослідження доповнене деякими новими позиціями (ставлення до змін, що відбуваються в нашому суспільстві, порівняно з радянськими часами, до системи цінностей, які склалися в ньому за роки незалежності, до можливого оновлення української Конституції та ін.).
Сьогодні матеріали соціологічного моніторингу сприймаються особливо актуально і гостро у зв’язку із надзвичайним ускладненням кризової ситуації в країні, безкомпромісним протистоянням між легітимною владою і опозиційними силами.
Думаю, не буде помилкою вважати, що найхарактернішою рисою обстановки в державі сьогодні є небезпечне зниження довіри, особливо за останні три роки, до всіх інститутів влади і громадянського суспільства. Це переконливо відображають матеріали досліджень. При цьому слід враховувати, що цьогорічне опитування проводилось до останніх подій, названих «другим Майданом».
За минулі три роки рівень довіри до Президента України В. Януковича знизився з 30,8% до 10,9%, тобто майже втричі. Такого падіння довіри протягом однієї каденції не відзначалося стосовно жодного з українських президентів. Навіть В. Ющенко, діяльність якого оцінюється негативно практично всіма політичними силами, в тому числі його колишніми прихильниками, при завершенні президентських повноважень мав рівень довіри у 23,3% проти 49,2 % після вступу на президентську посаду.
Верховній Раді України висловили довіру всього 4,6% респондентів проти 14,2% три роки тому, Кабінету Міністрів України — відповідно — 8,1 і 19,6%, місцевим органам влади — 13,8 і 17,9%. Такого низького рівня довіри державні органи за останні 10—15 років не мали.