Волинський регіональний центр підвищення кваліфікації за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» у режимі онлайн успішно провів перше навчання за короткостроковою програмою «Діяльність органу місцевого самоврядування: як організувати ефективну роботу?» для органів місцевого самоврядування підконтрольних Україні територій Донеччини. Участь у заході взяли представники Національного агентства з питань державної служби.

Коментуючи цю подію, заступник голови офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко принагідно згадала, що чинний План дій РЄ для нашої держави до 2022 року передбачає сприяння реформованому українському самоврядуванню у вдосконаленні організації служби в публічному секторі, продовження підтримки децентралізації, а також реформування системи професійного навчання для представників органів публічної влади.

«Головний ресурс публічної влади — це її персонал і депутати,— зауважує керівник департаменту демократичного врядування Ради Європи Даніель Попеску. — А якість управління значною мірою залежить від кваліфікації посадовців. Тобто від їхньої компетентності, вмотивованості та етичності».

В Україні продовжується реформа професійного навчання службовців публічного сектору і місцевого самоврядування зокрема, концепцію якої уряд, врахувавши низку рекомендацій експертів Ради Європи, затвердив у 2017-му. На часі другий її етап, який має завершитися цього року.

Розпочата копітка робота з розроблення профілів професійної компетентності для кожного муніципального службовця, здійснюється моніторинг та оцінка якості навчання, визначаються потреби у професійному навчанні, започатковано реєстр його програм.

Згаданий на початку нашої публікації Волинський регіональний центр підвищення кваліфікації вже цього року, незважаючи на пандемію, карантинні заходи, провів кілька успішних онлайн-навчань для муніципального активу не лише своєї області.

Ще одним гідним осередком в цій царині є Хмельницький центр підвищення кваліфікації. До речі, успішні кроки децентралізації в цій сфері, створення міцних самодостатніх ОТГ напряму пов’язують з належною підготовкою і перепідготовкою кадрів саме в цьому навчальному закладі.

Певний досвід навчання і підвищення кваліфікації службовців місцевого самоврядування мають також освітяни Дніпра, інших регіональних центрів.