Допомога призначена тим підприємцям, які отримують кредити в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Відповідний меморандум щодо співпраці з представниками «Укргазбанку» й «Ощадбанку» підписала Запорізька міськрада.

Підписанти зазначають, що підприємці, які не працювали під час карантину, зазнали значних збитків. Постраждали й ті, хто продовжував працювати. Тому в рамках міської програми виходу з коронакризи з
1 червня по 31 серпня в Запоріжжі звільнили від єдиного податку фізичних осіб—підприємців, які входять до I групи платників. Значну частину цих підприємців становлять ті, хто працює на ринках.

«Також на третій квартал встановлено нульову ставку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, на об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності юридичних осіб, площа яких не перевищує 300 квадратних метрів. Для розповсюджувачів зовнішньої реклами з 1 травня по 31 липня наполовину зменшили розмір плати за тимчасове користування місцями розміщення рекламних засобів, які перебувають у комунальній власності громади Запоріжжя», — розповіли в міськраді.

Також було розроблено механізм компенсації відсотків за кредитами. Директор обласної дирекції «Укргазбанку» Андрій Селезньов і керівник обласного управління «Ощадбанку» Рита Магулевська, які підписали меморандум, вважають, що новий проект дасть позитивний результат. А підприємець Володимир Богомолов, який уже одержав кредит у рамках програми, упевнений, що участь міста в проекті зробить кредити популярнішими серед бізнесу.

Від початку року в Запорізькому регіоні відкрили власну справу 1 017 юридичних осіб і 6 524 фізичні особи—підприємці. Попри кризу й карантин, до лав запорізького бізнес-співтовариства ризикнули долучитися на 500 підприємців більше, ніж торік. «Лише в липні на облік податкової служби взяли 209 юридичних осіб і 927 фізичних осіб—підприємців. На 1 серпня зареєстрували 123 318 платників податків. І тепер працюють 71 103 підприємці й
52 215 організацій і установ», — заявив начальник ГУ ДПС в області Роман Афонов.

На думку депутата Запорізької обласної ради Олега Буряка, у програмі підтримки бізнесу, яку пропонує уряд, немає нічого про те, щоб утримати робочі місця. А пропозиції, які гарні на словах, у реальності бізнесу не допоможуть. «Президент і Прем’єр-міністр дуже розкручували кредити для підприємців. Тільки у цих кредитів є два головні обмеження: їх можна брати на будівництво чи придбання обладнання. Нині криза. Потрібно вкладати гроші в продукцію. Про яке будівництво чи придбання обладнання може йтися? Потрібно докорінно змінювати цей підхід. Потрібно давати кредити на поповнення обігових коштів», — каже депутат. Він стверджує, що в тих країнах, де держава підтримує малий і середній бізнес, втрати під час коронакризи були мінімальні.

«Потрібно лобіювати інтереси внутрішнього ринку, а не зовнішнього. У нас усі проблеми почалися, коли ми підписали СОТ, а потім угоду про євроінтеграцію, яка крім безвізу нам нічого не дала. І щойно підписали безвіз, одразу люди почали виїжджати на заробітки. У мене запитання: можливо, нам навмисне безвіз підписали? І компенсували свої втрачені робочі місця, на яких європейці не хочу працювати, а українці — з радістю», — каже він. Олег Буряк наводить приклад економік, що вижили в кризу. Особливий наголос робить на Польщі. Так, порівняно з усією Європою в Польщі були збитки у кризу 4,6 відсотка. Уся філософія польської економіки побудована на тому, щоб малий бізнес витягнути у середній, а монополістам не давати розвиватися.

«Там ядро економіки — це малий і середній бізнес, — каже депутат. — Я займаюся швейним бізнесом. Звісно, карантин вплинув на роботу. Під час карантину довелося скоротити більш як половину працівників. Адже оренду й інші платежі ніхто не скасовував. Це дуже болюче питання. Ми не закрилися, підприємство продовжує працювати. Не опускаю руки й не кажу, що все пропало. Потрібно завжди шукати вихід. Інша річ, що з грамотною підтримкою держави ми б усі легше пережили цю кризу», — вважає Олег Буряк.

А народний депутат Муса Магомедов переконаний: допомогти бізнесу втриматися на плаву після карантину — одне з головних завдань держави. І тому Верховна Рада ухвалила відповідні зміни. Підприємці вже отримали пільги на сплату податку із прибутку й відтермінування для подачі фінансової звітності. Крім того, для підтримки бізнесу на час пандемії ввели заборону на підвищення ставок за кредитами. «Основна мета — це допомогти малому й середньому бізнесу. Зараз ніхто не говорить про розвиток. Завдання — вижити в умовах карантину. Малий і середній бізнес є однією з основ економіки нашої держави. Мета будь-якої законодавчої ініціативи — допомагати людям для того, щоб вони могли функціонувати нормально. Щоб могли хоча б протриматися в тих умовах, у яких нині перебуває наша економіка», — зазначає парламентарій.

Муса Магомедов пропонує новий проект закону, покликаний послабити адміністративний тиск на підприємців у посткарантинний період. На думку народного депутата, це допоможе відновити економічну стабільність у країні. «Новий закон розширює перелік підприємств малого й середнього бізнесу, які можуть звертатися по допомогу й підтримку до держави. Туди ми хочемо внести підприємства громадського харчування, адже вони теж на собі відчули істотний удар під час карантину. Сподіваюся, що ухвалення цього закону дещо допоможе зітхнути з полегшенням представникам малого й середнього бізнесу», — сказав Муса Магомедов.

Вл. інф.