«Освіта дорослих є визнаним складником системи освіти у європейському освітньому просторі. Її значущість зумовлена тим, що сучасна економіка, як і суспільство, все більше потребують високоосвічених людей, які постійно вдосконалюють свої професійні, громадянські та особистісні компетентності, навчаються впродовж усього життя. Доросла людина здобуває освіту з метою особистісного та професійного розвитку, адаптації до соціальних, економічних та інших змін у суспільстві.

При цьому вона володіє специфічними, саме для неї характерними досвідом та мотивацією, які мають бути враховані під час здобуття такої освіти», — зазначив   т. в. о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Отож законопроект спрямований на законодавче забезпечення умов функціонування освіти дорослих в Україні. Він визначає пріоритетні напрями, складники та структуру освіти дорослих, засади державної політики у сфері освіти дорослих, передбачає гнучкі механізми здобуття формальної, неформальної та інформальної освіти дорослих, визнання кваліфікацій, здобутих шляхом неформальної та інформальної освіти.

Документом у законодавчий обіг пропонується ввести термін «провайдер освіти дорослих» — комплексне поняття, яке охоплює усіх юридичних і фізичних осіб, що надають освітні послуги дорослим особам. При цьому виділяються дві категорії провайдерів — центри освіти дорослих (провайдери, що працюють за програмами неформальної освіти дорослих і виконують соціальну функцію) та заклади освіти дорослих (надають освіту в певній галузі), які мають системно забезпечувати задоволення потреб дорослих у професійному та особистісному розвитку, а також доступність освіти дорослих для всіх потенційних здобувачів.

Законопроект передбачає створення нової інституції — Національної ради з питань освіти дорослих. Цей консультативний орган має забезпечувати вплив громадськості на формування державної політики у сфері освіти дорослих. Крім того, визначаються правові засади фінансового забезпечення освіти дорослих, зокрема, діяльності Фонду підтримки освіти дорослих, основною метою якого є надання фінансової підтримки провайдерам та здобувачам освіти дорослих на конкурсних засадах.

Разом з ухваленням цього законопроекту також пропонується внести зміни до Бюджетного та Податкового кодексів щодо вдосконалення системи фінансування освіти дорослих. «Ухвалення законопроекту про освіту дорослих та супутніх законопроектів значно розширить можливості дорослих людей в Україні здобувати потрібну їм освіту в обраних ними самостійно провайдерів освіти дорослих, за обраними програмами, освітніми траєкторіями, у зручних для них темпі, формах та видах», — вважає С. Шкарлет.

У Міністерстві освіти і науки зазначають, що цей законопроект розроблено відповідно до плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також схваленого урядом Плану організації підготовки проектів актів, необхідних для забезпечення реалізації Закону «Про освіту».