Сьогодні фактично йдеться про потребу розробки концептуальних засад державної політики в галузі цукрового діабету. Про це заявив народний депутат свободівець Святослав Ханенко під час засідання створеної за його ініціативи робочої групи з підготовки до розгляду Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я стану виконання Державної цільової програми «Цукровий діабет» на 2009—2013 роки та реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну.
«Саме для збалансування позицій усіх сторін, паритету думок та інтересів учасників процесу і напрацювання ефективних пропозицій з удосконалення системи забезпечення хворих на цукровий діабет ліками й було створено робочу групу», — сказав С. Ханенко.
У засіданні також узяли участь представники Міністерства охорони здоров’я, пацієнтських організацій, підприємств виробників та постачальників препаратів інсуліну, науково-дослідних установ, Держлікслужби, ендокринологи.
С. Ханенко також зазначив, що серед ключових проблем, які потребують обговорення й ухвалення відповідних рішень, є оптимізація системи закупівель препаратів інсуліну та ціни на них, обсяги відповідних бюджетних видатків, взаємодія між виробниками та постачальниками ліків, вдосконалення системи забезпечення інсулінами пацієнтів, роль і місце у цьому процесі лікарів-ендокринологів та лікарів загальної практики сімейної медицини, якість ліків, адміністративні обмеження щодо доступу до аналогових інсулінів.