За підсумками року, що минає, Прем’єр-міністр України Микола Азаров дав інтерв’ю провідним українським телеканалам (на знімку).

Серед позитивних підсумків 2013-го прем’єр назвав зростання порівняно з 2009 роком майже вдвічі розмірів мінімальної зарплати та пенсії, фінансування медицини, стабільність цін і тарифів, відкриття нових енергоблоків, збільшення на 57 тисяч місць у дитячих садках, перелом у демографічній ситуації — майже зрівнялася кількість новонароджених та померлих. Для подальшого зростання зарплат і пенсій до ще вищого рівня М. Азаров вбачає єдиний шлях — модернізація країни, поліпшення умов для ведення бізнесу, пошук ринків збуту продукції, активне відстоювання наших позицій на світових ринках.

Чи вигідні угоди?

Багато запитань журналістів зачіпало проблеми щодо підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом та угоди з Росією. Чи можна відкладати проведення реформ у державі у довгу шухляду? Чи може бути підписано угоду про асоціацію найближчим часом? На що витрачатимуть гроші з російського кредиту? Прем’єр-міністр відзначив, що ми всі перебуваємо в полоні певних міфів, начебто можна за помахом чарівної палички отримати європейський рівень життя. Тоді як підписання угоди про асоціацію — не рівноцінне вступу до ЄС. «Нас туди ніхто не кличе і ніхто не запрошує, — наголосив прем’єр, — в угоді про асоціацію немає навіть згадки про європейську перспективу України, ми добивалися цього два роки, а нам було категорично відмовлено».

Або ще такий міф: достатньо підписати угоду — і буде безвізовий режим. Прем’єр нагадав, що в 2005 році Україна пішла на безпрецедентний в історії світової дипломатії крок — в односторонньому порядку скасувала візовий режим для понад 30 країн. Відтоді минуло вісім років, а ми досі не отримали від Європи рівноцінних пропозицій. Глава уряду також висловив думку, що українське суспільство ще не готове до прийняття двох законів, які є передумовою для запровадження безвізового режиму: про рівність сексуальних меншин та біометричні паспорти. Водночас він заявив, що в Україні не існує ущемлення жодних прав сексменшин, окрім того, що в нас заборонено вступати в одностатеві шлюби.

Прем’єр-міністр запевнив, що уряд розуміє глибину всіх проблем у країні, водночас відзначивши, що в умовах світової економічної кризи нам вдалося не допустити падіння вітчизняної економіки, забезпечити стабільність грошової одиниці. І цьому, на його погляд, сприятимуть і нещодавні домовленості з Росією. «Російський кредит нам дав одне — стійкість наших валютних резервів, — сказав М. Азаров. — За рахунок приходу такої великої кількості валюти ми збільшили свої валютні резерви, кредитні рейтинги нам підняли всі міжнародні рейтингові агентства, це означає, що для нас відкрився ринок фінансових запозичень, а головне — ми отримали змогу кредитувати економіку, знижувати ставки за кредитами й активно реалізовувати програми розвитку внутрішнього ринку. Це та допомога, на яку ми чекали від МВФ фактично в такому ж обсязі, однак нам було висунуто зовсім неприйнятні умови, і ми отримали її від Росії. І це дає нам право з оптимізмом дивитися в 2014 рік». Глава уряду також підкреслив, що основа економічної стабільності — це політична стабільність.

Щодо можливості підписати Угоду про асоціацію з ЄС найближчим часом, прем’єр відзначив, що ми запропонували тристоронній формат переговорів. Росія дала на це згоду, тепер справа за ЄС. За кількістю поправок до договору про асоціацію ми можемо потрапити до Книги рекордів Гіннесса. Європа не готова купувати наші товари — вагони, літаки, труби, кондитерські вироби тощо. Маємо негативне торговельне сальдо з країнами ЄС: купуємо на 10 мільярдів євро більше, ніж продаємо. Тому Україна наполягає на компенсації збитків від підписання угоди. «Тільки-но ці питання розглянуть і щодо них буде знайдено рішення, одразу з’явиться перспектива, — сказав 

М. Азаров. — А якщо Європейська комісія займе позицію, що нам це особливо не потрібно, а це потрібно вам — це складна позиція, яка не відповідає нашим національним інтересам». І додав: «Вулиця повинна бути з двостороннім рухом і співпраця повинна бути взаємовигідна. Програми економічного співробітництва, взаємні інвестиційні проекти. Ми ж ваші сусіди, через нас проходять транспортні коридори, давайте разом їх розвивати». Глава уряду запропонував європейським партнерам разом складати інвестиційні програми розвитку транспортних коридорів, газотранспортної системи.

Куди підуть гроші?

На запитання, на що буде спрямовано російські гроші, отримані в кредит, Прем’єр-міністр відповів, що перший транш кредиту довелося використати, щоб повністю закрити всі виплати із зарплат, які виникли наприкінці року. Водночас М. Азаров висловився за те, що запозичені гроші не повинні піти лише на проїдання і за їх рахунок необхідно запустити програми модернізації економіки. Водночас він запевнив, що російський кредит не буде використано для підтримки приватних підприємств — кредит використовуватиметься на підтримку банківської системи, яка надаватиме кредити бізнесу. Азаров наголосив, що російський кредит надано на винятково вигідних умовах, тоді як західні інвестори «з нас мотузки плели і пропонували немислимі відсотки дохідності». Про це, на його погляд, свідчить і те, що багато російських чиновників, особливо економісти та фінансисти, в тому числі й міністри, були проти надання Україні такого кредиту.

Нині лунає багато тривожних коментарів, начебто Росія може вимагати від України погашення позики в будь-який момент. Прем’єр запевнив, що такого бути не може: «Домовленості двох президентів і ті умови, на яких підписано кредит, не передбачають жодних дострокових повернень і погашень. Не буде цього. Ми використовуватимемо цей кредит, як вважатимемо за потрібне». Водночас М. Азаров підкреслив, що кредит має бути використано ефективно, в тому числі на серйозні проекти з модернізації країни. І не можна допустити, щоб кредит «випарувався» невідомо куди, як попередній кредит МВФ на 13,6 мільярда доларів у 2009 році.

Хто відчує зміни?

Хто і як відчує на собі здешевлення ціни на газ? Це питання нині турбує всіх. Прем’єр-міністр пообіцяв, що зниження ціни на газ зачепить усіх, бо газ — це велика складова виробничих витрат будь-яких підприємств, які сьогодні дотуються, особливо в металургії, хімії. Весь 2013 рік газ закачувався за ціною понад 400 доларів, і накопичено 17 мільярдів кубометрів запасу газу. Цей дорогий газ змішуватиметься з дешевим і відбудеться поетапне зниження ціни. За словами М. Азарова, поставлено завдання, щоб у четвертому кварталі 2014 року промисловість отримувала газ уже за новою ціною — 268 доларів за тисячу кубометрів. Однак підприємства теплокомуненерго отримуватимуть газ за такою зниженою ціною вже з 1 січня 2014 року, що має призвести до зниження вартості послуг. НКРЕ рекомендувала провести роботу з перегляду тарифів на всі послуги, що надаються населенню, у зв’язку зі зміною ціни на газ. «Ефект, безперечно, буде серйозний і позитивний, його відчують наші люди, але ефект буде поетапним», — сказав прем’єр. Він також доручив розібратися із системою нарахування субсидій за газ.

Перспективи на 2014 рік

16 січня в парламенті має відбутися голосування за закон про державний бюджет України на 2014 рік. У законопроекті закладено великий дефіцит бюджету — 60 мільярдів гривень, цьогоріч дефіцит становив 35 мільярдів. Дефіцит утворився внаслідок величезних боргів, які треба повертати. Однак 

М. Азаров запевнив, що дефіцит бюджету вкладається у традиційні для європейських країн рамки — близько 3,5 відсотка від ВВП. Якби склали бездефіцитний бюджет, то довелося б скоротити видатки на 60 мільярдів. Дефіцит бюджету покриватиметься за рахунок надходжень від приватизації, рефінансування та інших джерел. У багатьох європейських країнах дефіцит бюджету значно вище — сім-вісім і навіть 11 відсотків. Прем’єр закликав парламент якнайшвидше прийняти бюджет.

ПЕРСПЕКТИВА

Підприємства теплокомуненерго отримуватимуть газ за зниженою ціною — 268 доларів — вже з 1 січня 2014 року, що має призвести до зниження вартості послуг.

ПРОГНОЗ

Глава уряду запевнив, що в наступному році обвалу гривні не буде.

Фото з сайту «Урядовий портал».