А ще прагнуть, аби ті цікавились історією, мистецтвом, культурою. Для цього планують виділити чималі кошти. Місцева влада має намір прийняти обласну програму розвитку культури і духовності, яка діятиме наступні три роки. Думають і над тим, як забезпечити її виконання відповідними коштами.

На думку депутатів, така програма має додати життя в діяльність установ культури і мистецтва, а заодно підтримати їх матеріально-технічну базу. Йдеться не тільки про збереження матеріальних та культурних цінностей. Уваги та охорони потребують і об’єкти нематеріальної та історико-культурної спадщини. Такі культурні надбання мають бути не просто доступними широкому загалу, вони повинні допомагати в здобутті мистецької освіти.

Хмельниччина має чималу духовну спадщину. В області працює понад два десятки музеїв комунальної власності та майже три сотні недержавних музеїв. На теренах краю діють державні історико-культурні заповідники «Межибіж» та «Самчики». А ще працівники культури доклали чимало зусиль, аби зберегти майже дві тисячі клубів та бібліотек. Крім того, в області розташовані 2 896 пам’яток археології, архітектури та містобудування, мистецтва, історії та навіть пам’ятки науки і техніки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І за всім цим потрібен постійний догляд та підтримка.

В обласній раді розуміють: у визначені програмою терміни навряд чи вдасться вирішити проблеми та першочергові завдання, що накопичились у цій сфері. Чимало з них вимагають комплексного підходу та тривалих термінів реалізації.

Приміром, ні для кого не новина, що чимало закладів потребує якщо не капітальних ремонтів, то хоча б оновлення. А бібліотекам краю важливі не тільки надходження нової літератури, а й запровадження сучасних технологій, зокрема створення електронних книг.

Підтримки потребує практично кожна галузь, пов’язана з культурою та мистецтвом — книговидавнича справа, виставкова та гастрольно-концертна діяльність, проведення культурно-мистецьких та просвітницьких заходів, проведення акцій соціального спрямування тощо. І на все це згодилися б сотні мільйонів. Але наразі обласний бюджет готовий розпорядитись тим, чим може. Тож загалом кошторис трирічної обласної програми становитиме трохи більше 32 мільйонів гривень.

При цьому майже дві третини цієї суми передбачається для підтримки Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

А ще кожного року депутати хочуть виділяти по 350 тисяч гривень на підтримку книговидання. З одного боку, це допоможе авторам видати у світ їх твори. З другого — дасть можливість хмельничанам краще пізнати свій край.

А ось для того щоб державні музеї та державні історико-культурні заповідники, які діють на території області, могли поповнювати свої фонди новими експонатами та придбаннями, в програмі передбачено майже 1,3 мільйона гривень.

Та жодна установа не зможе існувати без тих, хто творить, збирає, зберігає сучасне мистецтво. Тож для митців та обдарованих дітей передбачені різні обласні премії у галузі культури та мистецтва. На підтримку організаторів різних форумів, фестивалів, конкурсів, конференцій та заходів з відзначення державних свят, знаменних та пам’ятних дат, ювілеїв та історичних подій депутати готові виділити понад три мільйони гривень.