До обговорення цієї болючої проблеми долучилася народний депутат від фракції «Голос», член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко (на знімку), яка завітала на засідання погоджувальної ради Новоград-Волинської міської ради.

Народна обраниця зазначила, що до комітету не раз зверталися представники громади, котрі безпосередньо потерпають від промислових скидів Понінківської КПФ. Вони призводять до масової загибелі риби й становлять небезпеку для мешканців міста, для яких Случ є джерелом питного водопостачання. Леся Василенко наголосила, що економічна діяльність бюджетоутворюючих підприємств не може бути ви-
правдана, якщо вона призводить до знищення природних ресурсів і шкодить здоров’ю громадян. При цьому наявні санкційні механізми продемонстрували свою неефективність: фабриці дешевше сплатити передбачені законом штрафи, ніж встановлювати нові очисні споруди. А в державної екологічної інспекції фактично немає важелів і механізмів, щоб припинити діяльність підприємства чи забезпечити його екологічну безпеку.

Під час дискусії присутні порушили питання економічних інструментів, які б стимулювали Понінківську КПФ зменшити забруднення довкілля, а також механізмів контролю і впливу на підприємства-порушники з боку екологічної інспекції. Їх має забезпечити закон про державний екологічний контроль, над яким нині працюють. У профільному парламентському комітеті сподіваються, що він дасть змогу перезапустити Держекоінспекцію, яка має ефективно запобігати і перешкоджати незаконному забрудненню довкілля. «Важливо, щоб після ухвалення закону про екоконтроль Мінфін виділяв Держекоінспекції достатні кошти на зарплати, транспорт, паливо і все необхідне для якісної роботи. Інспектори повинні справді контролювати екологічну ситуацію та протидіяти порушникам, а не писати фіктивні звіти й закривати очі на незаконні дії», — переконана народна обраниця.

За результатами відвідин Новограда-Волинського Леся Василенко повідомила: депутат міської ради Сергій Хапчук зголосився координувати та систематизувати подальші конкретні кроки щодо розв’язання проблеми зі Случем і Хоморою.

Зокрема, в рамках спільної з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України роботи пропонується внести до державного бюджету статті на субвенцію для Новоград-Волинської ОТГ на очищення річки в рамках загальнодержавної програми «Питна вода». Мають намір також розробити національну програму порятунку малих річок та запросити делегацію активістів з Новограда-Волинського на парламентські слухання щодо проблеми забруднення Хомори й Случі.

Житомирська область.