«Наші пріоритети не змінилися і вони чітко відображені у кошторисі: медицина, освіта, безпека і оборона, соціальний захист людей, будівництво доріг та підтримка бізнесу», — зазначив під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Окреслюючи ключові пріоритети проекту державного кошторису, глава уряду заявив, що він передбачає безпрецедентні видатки на медицину — 156 мільярдів гривень, що на 27,5 мільярда більше, ніж у цьогорічному бюджеті. «Це дасть наступного року змогу підвищити на 30 відсотків зарплати лікарів, покращити якість медичних послуг та додатково облаштувати лікарні сучасним обладнанням», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що також майже 20 мільярдів гривень буде виділено на боротьбу з коронавірусом.

Крім того, бюджет-2021 передбачає збільшення на 34 мільярди гривень видатків на освіту, збільшення видатків на соціальний захист, зокрема, для підвищення мінімальної зарплати передбачено 41,4 мільярда гривень, продовження державних інвестицій в інфраструктуру. «150 мільярдів передбачається на будівництво доріг у наступному році — це безпрецедентна сума», — підкреслив прем’єр.

За словами Д. Шмигаля, сьогодні щодо підготовленого урядом проекту бюджету поширюються різні міфи. «Перший міф — про непідйомний дефіцит бюджету. Але через пандемію майже кожна країна збільшила дефіцити своїх бюджетів. Це було зроблено для того, щоб без підвищення податків збільшити підтримку медицини, людей та бізнесу», — сказав він, додавши, що на наступний рік уряд пропонує 6 відсотків дефіциту бюджету, що на 1,5 відсотка менше, ніж цього року.

«Міністерство фінансів ретельно прорахувало шляхи залучення фінансування для покриття такого рівня дефіциту. Ми очікуємо збільшення надходжень за рахунок покращення роботи податкової і митниці та відмови від корупційних схем попередніх років», — сказав прем’єр, наголосивши, що уряд розраховує на виконання бюджету і нинішнього, і наступного років.

Другий міф, на думку глави уряду, — це заяви про невиправдане рішення щодо збільшення розміру мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року до 6 ти-сяч гривень, а з 1 липня — до 6,5 тисячі гривень. «Критикують за те, що це невиправдане рішення. Не згоден. Таке підвищення пожвавить споживчий попит, що однозначно позитивно позначиться на наших виробниках», — зазначив він.

Уряд затвердив нові бланки національного та міжнародного посвідчення водія і свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. «Ідеться про приведення цих документів у відповідність до європейських стандартів», — сказав Д. Шмигаль, зазначивши, що нові по-свідчення водія будуть чинні на території бага-тьох країн світу. Нові посвідчення водія міститимуть відмітку про надання особою згоди чи незгоди на посмертне донорство, включатимуть відомості про групу крові та іншу інформацію.

Ще одним рішенням Кабмін передбачив можливість пред’явлення е-паспорта, е-паспорта для виїзду за кордон та ідентифікаційного коду замість звичайного паспорта в рамках експериментального проекту в таких випадках: надання послуг поштового зв’язку; проведення банківських операцій; підтвердження віку під час придбання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин або тютюнових виробів; надання послуг з медичного обслуговування; надання готельних послуг; надання телекомунікаційних послуг; пред’явлення на вимогу уповноваженої особи під час відвідування адміністративних будівель; надання адміністративних послуг; повернення сплачених за товар коштів.