«Це практичний посібник, у якому зосереджено вітчизняний та зарубіжний досвід, а також запропоновано конкретні шляхи вирішення цього питання на рівні територіальних громад», — зазначила під час презентації документа на нараді у голови облдержадміністрації керівник управління розвитку територій та інфраструктури Марія Зонова. Після усіх необхідних процедур обговорення його схвалено відповідно до Національної стратегії управління відходами.

Посадовиця нагадала, що саме на органи самоврядування покладено відповідальність за вирішення цих питань. Два мільйони тонн відходів утворюється щорічно в регіоні. Щоправда, більшість з них (1,5 млн т) це відходи промисловості, сільського, лісового господарства та інших видів виробничої діяльності. Натомість переробляється чи спалюється менш як 20% від загальної кількості. Як наслідок — нині накопичено 32 млн т різних видів відходів. Катастрофічним назвала таке навантаження на довкілля краю чиновниця.

Послуги з вивезення ТПВ надають тільки у п’ятій частині населених пунктів. На решті території їх доставляють на стихійні сміттєзвалища, утворені переважно у ярах, балках, на берегах річок... Тільки 14 суб’єктів господарювання здійснюють приймання і вивезення ТПВ. Жоден з них не має спеціалізованих пунктів з приймання небезпечних відходів, перелік яких значиться у Національній стратегії.

Лише у семи ОТГ із 63 встановлено сміттєсортувальні лінії. До речі, їх виготовляє місцеве підприємство — Барський машинобудівний завод. Крім того, ще й бере на себе обслуговування. Тривалий час не вдається вирішити питання з визначення місця для сміттєпереробного заводу для відходів з обласного центру.

Вінниця.