Так стверджує знову повернутий рішенням суду через дев’ять місяців у крісло міського голови Ужгорода Віктор Погорєлов. При цьому він не розуміє, чим займалися його попередники влітку (див. «Голос України» за 29 листопада).

Для підтвердження наводимо діалог на нараді у міськвиконкомі за участі керівників міських структур управлінь у рамках підготовки бюджету на наступний рік: 

— Наступний пункт: капітальний ремонт харчоблоку у дитячій міській лікарні. 

— А що там ще не доробили? 

— Нічого не робили. 

— Як? Чому? Так було ж заплановано?! Це ж санітарна ситуація з їжею для дітей! А якщо завтра санстанція закриє? 

— Гроші є, аванс оплатимо і можемо наступного тижня починати роботи. 

— А на капремонт доріг скільки грошей використали? 

— Із 19 мільйонів призначень виконано десь на 1,2 мільйона.

 — ??? На 10 відсотків? 

— А загалом на капітальні видатки по всіх галузях? 

— За останні вісім місяців освоєно тринадцять процентів коштів. 

— А що ж ціле літо робили?!

Як виявилося, повідомляє прес-служба міськради, практично всі капремонти, реконструкції та оновлення фасадів, дахів, систем опалення, доріг, що заплановані на 2014 рік, не проводилися, а тому потрібно передбачати їх у бюджеті й програмах наступного року.

Наприклад, так і не бралися за передбачений, у тому числі й фінансово, капремонт дитячої хірургії, реконструкцію зовнішньої зливної системи дитячої лікарні, капремонт даху пологового будинку, реконструкцію ліфта міської лікарні. Не завершено реконструкцію системи опалення і заміну вікон у міській лікарні, з виділеного мільйона використано лише половину коштів. Також потрібно завершувати капремонт Лінгвістичної гімназії імені Т. Шевченка, у багатьох школах і садочках не зроблено заплановані на цей рік оновлення фасадів, скажімо, у ліцеї «Інтелект» обличчя закладу взагалі в аварійному стані, падає на голову. У багатьох садочках в попередні роки замінено близько половини вікон, наприклад, у «Ластовічці».

Поточний ямковий ремонт доріг у місті виконано на 97 відсотків, на 2,1 мільйони гривень із 2,4 виділених. Але це чи не єдиний більш-менш позитивний показник, хоча і не без ложки дьогтю — кошти пішли фірмі з Мукачевого, а тому до ужгородського бюджету не повернуться ніякі відрахування.

Внутрішньоквартальні території оновили лише за двома адресами — Можайського, 37, та на Лаврищева (хоча і це в теорії, бо насправді, наприклад, на Лаврищева щось робили, поки там позував перед камерами один із попередніх тимчасових в. о.). А капітальний ремонт вулиць, та й то відносний, торкнувся лише трьох доріг, при цьому Собранецьку «порізали» більше двох місяців тому, а латати ями будуть лише тепер, коли В. Погорєлов таки знайшов для цього асфальт. Православну набережну в 2013 почали робити, залишилося викласти плиткою близько 300 метрів, проте цього літа нічого не зробили.

Транспортний міст біля парку «Під замком» — скільки зробили позаминулого року, стільки і лишилося, навіть тротуари там не бралися робити. Та й загалом ніде в місті ніякі тротуари не оновлювали.

На набережній Незалежності, йшлося на нараді, якщо зараз встигнуть дати аванс і дозволить погода, ще можна буде зробити облаштування від площі Пушкіна до Лінгвістичної гімназії.

Є й документація на ремонти усіх міських мостів, у тому числі пішохідного, але це, як і все інше, треба переносити на 2015-й. Поточний рік, до завершення якого — місяць, практично втрачено для вирішення бодай якихось проблем Ужгорода.

Віктор Погорєлов зазначив, що за час своєї вимушеної відсутності не знав, наскільки все безгосподарно, хоча загалом, як і всі ужгородці, бачив ситуацію в місті. «Не хочу звинувачувати тих, хто керував, бо це не фахівці, від них іншого і не можна було чекати. Не знаю, як зможемо виправити ситуацію, але будемо робити все можливе. Бюджет на 2015 рік щодня буде коригуватися, я запросив до роботи групу фінансистів, які  аналізуватимуть, що пропонують депутати на округах, що потрібно вирішувати стратегічно і які гроші зможемо заробити, бо ті 60 мільйонів, які накопичені з минулого року, уже знецінилися практично наполовину. Ужгород втратив рік, втратив можливості. Прополітиканили...», — підсумував Віктор Погорєлов.

 

Ужгород.

Довідково

Віктор Погорєлов перебував на посаді міського голови з 5 листопада 2010-го по 24 лютого минулого року. Після революційних подій обов’язки голови міста з 24 лютого по 7 листопада виконував Віктор Щадей, з 7 по 20 листопада в. о. міського голови був Віталій Семаль, а з 20 по 25 листопада — регіонал Богдан Андріїв. Потім суд знову повернув у крісло керівника Ужгорода Погорєлова.