Як забезпечити роботу парламенту в умовах карантину? Чи можлива ефективна законотворча діяльність в онлайн-режимі? Про це йшлося під час організованої за участі законодавчого органу Бразилії онлайн-конференції «LegisTechfor Democracy», у якій взяли участь парламентарії, держслужбовці та фахівці у сфері цифрової трансформації із понад двадцяти країн.

Серед учасників обговорення був і керівник Управління комп’ютеризованих систем апарату Верховної Ради України Олексій Сидоренко. Він поділився з колегами українським досвідом роботи парламенту під час світової пандемії та карантину в Україні, розповів про законодавчі зміни, які були ухвалені для забезпечення віддаленої участі народних депутатів у засіданнях комітетів, про організацію віддаленої роботи Верховної Ради у безпечному та захищеному форматі, навчання працівників парламенту основних технічних можливостей для проведення засідань комітетів у режимі відеоконференцій.

За словами Олексія Сидоренка, це стало можливим завдяки злагодженій роботі народних депутатів, працівників апарату та партнерів українського парламенту — Програми USAID Рада і компанії Microsoft-Україна. Така співпраця дозволила забезпечити значні результати. Зокрема, тільки під час жорсткого карантину з кінця березня до кінця травня цього року 22 парламентські комітети провели понад 300 засідань у режимі відеоконференції. Крім того, нині 401 із 423 народних депутатів України вже працюють у системі електронного документообігу Верховної Ради та системі «Електронний законопроект». Також за цей час було створено та зареєстровано 820 електронних законопроектів із використанням кваліфікованого електронного підпису. Фактично карантин змусив прискорити цифрову трансформацію, яку було започатковано раніше.

Здобутки українського парламенту у сфері цифрової трансформації також відзначили у Програмі USAID Рада. «Ми щиро раді, що у цей непростий час наша програма змогла вкотре показати себе як надійного партнера Верховної Ради України.

Наша експертна та технічна участь дала змогу оперативно підготувати та провести тематичні тренінги, вебінари, створити спеціальні відеоуроки, провести онлайн-сеанси запитань та відповідей для швидкого і комфортного переходу користувачів електронних парламентських систем на нові формати роботи», — зазначено на сайті програми.

Вл. інф.