Ініціативою передбачена перевірка роботи ЦНАПів Бердичева, Житомира та Романова. Ці міста вибрані невипадково, адже в кожному діють відповідні громадські організації, які активно сприяють покращенню його інфраструктури. Першим Комітет доступності відвідав Бердичів.

Перевірка розпочалася з місця паркування, яке повинне бути більшим, враховуючи потреби людей на візках. Перевірили зручність пандусів, порогів, дверних отворів (останні навіть виміряли рулеткою), туалетних кімнат. У складі комітету були слабозорі та слабочуючі. Слабозорі змогли потренуватися ходити по тактильній плитці, навпомацки оцінити зроблені таблички. Слабочуючі оглянули надписи та вказівники і зауважили, що відсутні електронні табло. Як зазначили представники ЦНАПу, центр працює у тестовому режимі, тому встановлення табло і вказівників, повне умеблювання буде здійснено до початку жовтня. Також перед офіційним відкриттям будуть враховані зауваження і рекомендації.

Представники Комітету доступності провели тренінг, участь у якому взяли активісти дружніх громадських організацій та працівники ЦНАПу. Якщо чиновникам таке навчання потрібне для правильної комунікації, яка покращить надання адміністративних послуг відвідувачам з інвалідністю, то громадські активісти в подальшому зможуть проводити навчання для зацікавлених бердичівлян.

Тренінг був активним. Неля Ковалюк, голова ЖОГО «Молодь. Жінка. Сім’я», представила відеопрезентацію, зосередила увагу на тому, які потреби має людина на візку, розповіла про етику спілкування та про гендерний аудит — особливості доступності для чоловіків і жінок. «Ми це робимо не тільки для себе, адже пандусом користуватися зручно не лише людині на візку, а й літній людині та мамі з дитиною. А наявність поручнів у туалетній кімнаті значно спростить її відвідування пенсіонерам. Знаєте, ми, люди з інвалідністю, хочемо бути непомітними, щоб нам були доступні звичайні речі. Особисто мені сподобалося, як в Бердичеві провели роботу для облаштування ЦНАПу», — зауважила вона.

Валерій Дем’янчук, голова обласного територіального товариства УТОГ, розповів про потреби нечуючих, про сервіс онлайн-перекладу, запропонував бердичівцям співпрацю з його організацією щодо покращення комунікації зі слабочуючими відвідувачами. Його перекладачка Людмила Климчук навчила присутніх вітатися та дякувати мовою жестів.

Вікторія Шевчук, представниця ВГО людей з інвалідністю по зору «ГУД» у Житомирській області, показала, як правильно запропонувати незрячій людині допомогу, посадити її на стілець, відкрити двері. Розповіла, що незрячій людині потрібно завжди зачитувати всю інформацію, вона сама вибере, що їй потрібно, перепитає чи запише на диктофон.

Гостини у Бердичеві закінчилась відвідуванням «Театру на Європейській», який відреставровано з урахуванням потреб людей з інвалідністю.