Новоприбулі до концтабору Маутгаузен в’язні (схожі на радянських військовополонених) переодягаються в табірну смугасту робу. Філія Гузен, 1941—1944 рр.

Вихід цього видання фахівці вважають подією надзвичайної ваги, адже в ньому розповідається про долі українців, які пройшли нелюдські тортури у нацистських таборах смерті під час Другої світової війни.

— Унікальність книги у тому, що тут вперше було використано австрійські архіви саме з концтабору Маутгаузен, — зазначає Тетяна Пастушенко, одна з авторів книги. І додає, що інтернаціональний колектив упорядників провів величезну роботу, а автори документально обґрунтували та засвідчили перебування в австрійському концтаборі майже двадцяти тисяч українських в’язнів.

Пані Тетяна зауважила: через те, що Україна входила до складу Радянського Союзу, у нацистських списках в’язні-українці не виокремлювалися за національністю. Через призму розповідей живих свідків, а також завдяки дослідницьким проектам, авторському колективу книги вдалося відійти від узагальненого поняття «радянський військовополонений».

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович наголосив, що у цьому збірному понятті губилися усі країни-вихідці з СРСР.

— Потрібно уникати узагальнених формулювань. Ми маємо підкреслити та дійти до кожної конкретної постаті, — зазначив він та висловив сподівання, що видання цієї книги надихне науковців для подальших досліджень ще затемнених сторінок нашої історії.

У режимі онлайн-зв’язку на презентації був присутній 95-річний харків’янин Ігор Маліцький — колишній в’язень концтаборів Терезін, Аушвіц, Маутгаузен, Лінц-3, спогади якого також увійшли до книги. Переживши пекло Маутгаузена, пан Ігор із великою вдячністю та теплотою згадує своїх товаришів у таборі:

— Часто питають, як я там витримав. Дружба допомагала нам вижити, зробити це інакше було неможливо! Мене врятував мій друг Олександр, теж із Харкова. Всі в’язні Маутгаузена знали його як лікаря Сашу, бо він працював у санчастині. Саме

Саша домовився через польську підпільну організацію, щоб мене перевели у філію Лінц-3, і тим врятував мене з тої каменоломні, — ділиться спогадами колишній в’язень.

Зазначимо, що книжка доступна онлайн та має електронну версію за посиланням https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/vyazni-z-ukrayiny-v-konctabori-mautgauzen-istoriya-ta-pamyat на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Концентраційний табір Маутгаузен було створено у 1938 році, він налічував понад 300 тисяч полонених. Це був єдиний нацистський концтабір, який за класифікацією Рейха належав до 3-ї категорії. Сюди направляли учасників антифашистського Руху Опору, а також арештантів, які не «підлягали перевихованню» для катування тяжкою роботою.

Фото з книги.