Мешканці міста Баранівка, що на Житомирщині, пікетували міську раду. Приводом стала діяльність ТОВ «ЕКО НОВА», яка, на думку людей, дуже шкодить довкіллю й негативно позначається на їхньому здоров’ї.

На мітинг зібрались понад 300 місцевих мешканців з плакатами в руках: «Ні — новому Чорнобилю!», «Нашим дітям — здорове майбутнє!», «Депутате, думай». Громадський спокій охороняли співробітники райвідділу міліції.

Обговорити актуальне питання усіх мітингувальників запросили до приміщення міського Будинку культури імені Анатолія Пашкевича.

Місцева жителька Оксана Оханська, медик за освітою, з якою зустрівся, повідомила: мешканці ще з літа звертаються до різних інстанцій, аби не видали дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки під котельню ТОВ «Утилізаційний комплекс» та заборонили розміщення утилізатора відходів у місті. Зібрали 500 підписів.

Цього літа у мешканців почали чомусь здихати корови, перестала рости трава, пожовкло й листя на вишнях, — вела далі жінка. — Відходи від утилізаційного комплексу, куди планують нібито звозити пластмасу з усієї України, забруднюють річки Видолоч, Хомору, котрі впадають у Случ, звідки мешканці беруть воду...

Дещо прояснив ситуацію Баранівський міський голова Анатолій Душко. Він, зокрема, повідомив: «ТОВ «ЕКО НОВА» орендує приміщення у ТОВ «Еко Сервіс» (колишній льонозавод). Підприємство спеціалізується на збиранні та переробці тари з-під отрутохімікатів, які використовуються в сільськогосподарському виробництві. Ця столична фірма почала працювати у місті півтора року тому. Коли окремі представники громадськості ініціювали збирання підписів з приводу шкідливості нового виробництва, міська рада очолила цей процес і надіслала офіційні звернення до відповідних державних природоохоронних структур. Але в результаті численних перевірок підприємства не виявлено порушення природоохоронного законодавства України. Існує договір на прийняття стічних вод цього підприємства, який адміністрація уклала з КП «Баранівка міськводоканал». Лабораторні дослідження стоків, які ТОВ скидає в Случ, — у нормі.

Нині Баранівська міська рада, зазначає її голова, стала заручником ситуації. Керівники ТОВ «ЕКО НОВА» звернулися до неї з проханням надати дозвіл на виготовлення проекту землеустрою для відведення земельної ділянки для розміщення та експлуатації основних, підсобних, допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та інших видів промисловості з подальшою передачею в оренду. Це клопотання кілька разів виносилося на сесію міськради, та депутати його не підтримали. Тим часом Баранівський районний суд своїм рішенням зобов’язав розглянути це питання.

...На території ТОВ «ЕКО НОВА» ми зустрілися з генеральним директором Олександром Далакішвілі. Він розповів, що підприємство справді займається переробкою тари з-під агрохімікатів (засобів захисту рослин), надаючи послуги з утилізації щомісяця приблизно на 1,5 мільйона гривень. Тут встановлено дві сучасні виробничі лінії з переробки. На модернізацію устаткування столичні власники спрямували до 15 мільйонів гривень інвестицій, застосували унікальні англійську та вітчизняну технології з утилізації. До речі, при високій температурі під час виробничого процесу шкідливі речовини — оксиди та діоксиди — зникають. Котельня ТОВ розташована у 500-метровій промисловій санітарній зоні, де житлові будинки відсутні. Нині тут працюють 25 чоловік. Середня заробітна плата — 3 тисячі гривень. ТОВ — сумлінний платник податків, боргів до жодних фондів не має.

Олександр Георгійович зауважив: постійні перевірки «приводять» на підприємство, яке має ліцензію Міністерства екології та природних ресурсів України, окремих депутатів районної ради. Порушень екологічного законодавства чи норм охорони праці не виявлено. А дії групи ініціаторів громадського спротиву, на думку керівника, — це свідома спланована підготовка до рейдерського захоплення.

Начальник цеху з виробництва та переробки ТОВ «ЕКО НОВА» Віталій Заліщук підтвердив, що на підприємстві трудиться переважно молодь із Баранівки та навколишніх сіл, умови праці — європейського зразка.

А ось депутат районної ради Аліджан Курбатов, із яким теж була розмова, наводив свої, підкріплені конкретними документами, аргументи, котрі свідчили про наявні порушення. Він наголосив, що такого полігону шкідливих відходів, розташованого у межах міста, немає більше ніде в області.

На минулій сесії районної ради депутати вирішили звернутися до Генеральної прокуратури України стосовно законності отримання ТОВ «ЕКО НОВА» ліцензії на збирання та переробку небезпечних відходів... Різні думки з цього приводу почув і від депутатів міської ради: окремі з них називають ці події штучним роздмухуванням неіснуючої проблеми.

... Отже, така неоднозначна ситуація. Вирішити її, думається, можна лише спільно, відкинувши амбіції та бізнес-інтереси. Адже йдеться про життя і здоров’я людей. Саме це має бути на першому місці.

 

Житомирська область.