Громади обрано за результатами відкритого конкурсу. Загалом в Україні проект буде реалізовано у 53 ОТГ.

На період реалізації «пілоту» працівники обраних ОТГ стануть операторами ДАР. Вони консультуватимуть фермерів із питань роботи реєстру та допомагатимуть реєструватися тим аграріям, які не мають комп’ютера або доступу до мережі Інтернет.

Серед переваг, які отримають сільгоспвиробники після реєстрації, — спрощений доступ до державної підтримки та отримання оперативної інформації про різні аспекти аграрної політики.

Окрім цього, аграрії зможуть розраховувати на покращений доступ до банківського кредитування та залучення до державної програми кредитних гарантій, оскільки інформація в реєстрі матиме для банків статус офіційної.

Також сервіс передбачає доступ учасників до таких функцій і сервісів, як оформлення заявки на приїзд інспектора ДПСС, замовлення довідок про свою діяльність і повідомлення Держгеокадастру чи будь-яких інших реєстрів про помилки.
Безплатно зареєструватися в Державному аграрному реєстрі мають змогу сільськогосподарські виробники, фізичні особи, які займаються веденням особистого селянського господарства, і самозайняті особи у сфері сільського господарства.

Проект реалізується Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з Всеукраїнською асоціацією громад у координації з Держ-геокадастром, Міністерством юстиції та за сприяння проекту Світового банку і ЄС «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні», повідомляє Кіровоградська ОДА.