На знімку: Команда проекту «Цикл мотиваційних онлайн-тренінгів «Незламні духом» та намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт.

Він складається із шести програм. У кожній є свої головні герої — особи з інвалідністю, які попри фізичні вади та життєві перешкоди реалізують свій потенціал, здійснюють мрії і власним прикладом мотивують інших бути активними заради змін на краще.

Цей проект компанії «ВАВІЛОН», реалізований за підтримки Українського культурного фонду, — своєрідне послання здоровому суспільству про справжні людські цінності та сенси, про силу волі, духу та віри в себе, про позитивне ставлення до світу від тих, хто, долаючи в інвалідному візку соціальні, комунікаційні, кордонні бар’єри, має здоровий погляд і усвідомлене бачення власної відповідальності за своє життя та майбутнє своєї країни.

На тлі особистих історій героїв досліджується актуальна тема безбар’єрного середовища для осіб з інвалідністю, зокрема, доступу до об’єктів культури та історичної спадщини. Популяризуючи інклюзивне мистецтво, в онлайн-тренінгах «Незламні духом» також надаються практичні поради, які ґрунтуються на всесвітньому досвіді, щодо доступності обмежених у вільному пересуванні громадян до культурних осередків.

Так, в одній з програм циклу Микола Подрезан, екстремальний мандрівник, мотиваційний спікер циклу, автор проекту «Планета Земля — погляд з інвалідного візка», який майже сім років подорожував дорогами шести континентів в інвалідному візку (інвалідність отримав через травму хребта) спільно з Валентиною Сухарь (дівчина з інвалідністю з дитинства), журналісткою та громадською діячкою, сформулювали певний перелік настанов, що допомогли їм досягти поставленої мети й попри обмеження в русі не зупинятися у своїх діях, мандрах і навіть польотах під куполом парашута.

Активне життя та життєствердна позиція мотиваційних спікерів проекту «Незламні духом» руйнують сформовані ще за радянських часів стереотипи про осіб з інвалідністю як неповноцінних, немічних членів суспільства, що потребують сторонньої допомоги. Навпаки, герої циклу тренінгів «Незламні духом» самі є мотиваторами для суспільства. Вони власним досвідом щоденного подолання перешкод доводять, що будь-яку проблему варто перетворити на мотивацію в досягненні своєї мети.

Окрім мотиваційної та навчальної складових, проект має практичне надбання. Це ескізи різних елементів конструкцій та механізмів для забезпечення вільного доступу осіб на візках до закладів культури в Києві, Івано-Франківську, Львові, Дніпрі, Одесі, Вінниці. Зокрема, експерт проекту, голова Кіровоградської обласної асамблеї осіб з інвалідністю, інспектор з охорони прав людини Олександр Боршуляк запропонував варіанти доступності до театрів, музеїв та Михайлівського Золотоверхого собору у столиці. Команда компанії «ВАВІЛОН» разом з партнерами та волонтерами циклу тренінгів «Незламні духом» подарували розкладні мобільні пандуси Михайлівському Золотоверхому собору та реабілітаційному центру «Гармонія» у місті Вінниця. Автори проекту працюють над його подальшим розвитком та сподіваються на підтримку ініціативи з боку державних та комерційних інституцій, адже порівняно невеликі кошти на встановлення пандусів є дієвою допомогою для осіб з інвалідністю, які зможуть відвідувати мистецькі заходи та брати участь у культурному житті країни.

Режисером та ведучою онлайн-тренінгів є Олеся Доліна — військовий капелан, громадський діяч, телережисер, журналіст. До програм циклу були залучені співачка та волонтер  Анжеліка Рудницька, лідер гурту «Мандри»  Сергій Фоменко (Фома), кобзар, лідер гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, відомий український кінорежисер Михайло Іллєнко та інші.

Усі випуски циклу можна знайти та переглянути на YouTube-каналі режисера проекту Олесі Доліної.

Фото надано авторами проекту.