Маленькі глядачі після виступу театральних колективів.

Дводенний театральний міні-фестиваль «Печера казок» проходив у соляних печерах міста Соледара Донецької області в рамках відомого національного проекту «Артперемир’я» на підтримку благодійної ініціативи письменника Бориса Кутового та Національної спілки журналістів України з лікування та оздоровлення дітей, на долі яких негативно вплинули події війни на сході.

У фестивалі дитячих театрів узяли участь Чернігівський обласний театр ляльок ім. О. Довженка із виставами «Про мурзате Вовченя та чистолю Лисеня», «Солом’яний бичок» та Харківський державний академічний театр ляльок ім. В. Афанасьєва із виставою «Крапинка». Вистави проходили у підземеллі колишньої соляної копальні на глибині 288 метрів, а глядацькою аудиторією були діти з прифронтових населених пунктів Донецької області віком від 6 до 13 років.

Підтримку заходу надали командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, державне підприємство «Артемсіль», газета Верховної Ради України «Голос України», газета Кабінету Міністрів України «Урядовий кур’єр», інформагенція МОУ «АрміяInform».

Розповідаючи про значення театрального міні-фестивалю, керівник-координатор проекту «Артперемир’я», журналіст та письменник Борис Кутовий, зокрема, зазначив:

«Яким виросте покоління «дітей війни» — таким і буде майбутнє нашої країни. Без перебільшень, без якихось там інших варіантів. І сьогодні саме ми, дорослі, несемо відповідальність: чи будуть засіяні зернятка доброти у поранені війною дитячі серця, чи візьмуться, чи проростуть вони рясно... Я дуже вдячний усім, хто взяв участь у театральному фестивалі й довів, що творчість — це не лише натхнення, а ще й спосіб діяти, дійова можливість робити добро».

На переконання художнього керівника проекту, режисера Національного театру оперети Максима Добролюбова, відновлення стабільного й повноцінного життя на сході України неможливе без існування культурної сфери життя, яка на цій території відіграє дуже важливу функцію, й навіть не розважального, а саме оздоровчого, терапевтичного впливу.

«Наш проект націлений на стабілізацію емоційного балансу та духовне збагачення через високе й справжнє мистецтво, де головним нашим пріоритетом є діти! — наголошує Максим Добролюбов. — Головним акцентом у діяльності проекту є саме дитяча аудиторія Донбасу, діти, до яких не приїздили театральні колективи, діти, які не знайомі з театральним мистецтвом. Не треба забувати, що сьогоднішні діти Донбасу — це його майбутнє, майбутнє, від якого залежить стабільність усієї країни!».

Головний режисер Харківського державного академічного театру ляльок ім. В. Афанасьєва Оксана Дмитрієва — уродженка Краматорська, й саме завдяки цій поїздці з акторами театру на Донеччину вона вкотре переконалася, що всі небайдужі люди України сьогодні повинні об’єднуватися задля всебічної підтримки мешканців Донбасу, яким сьогодні найскладніше.

Ділячись враженнями від фестивальної програми, Оксана Дмитрієва сказала:

«Проект «Артперемир’я» — це чудова, благородна справа, що робиться для дітей, які мешкають у прифронтовій зоні. Я запитувала хлопчиків і дівчат, які прийшли на виставу, хто з них бував раніше у театрі, й таких виявилося дуже мало. У глядацькому залі я бачила очі дітей — вихованців Парасковіївської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 40 та інших юних мешканців Бахмутського району, і тепер упевнена: у цей непростий час ми повинні допомагати одне одному, якомога частіше організовувати такі виїзди. Адже саме тут, у Соледарі, ми побачили, що відбувається справжня арт-терапія. Теплішали від побаченого на сцені не лише серця дітей, а й дорослих людей — місцевих жителів. Жінка, яка сиділа в залі, казала: «Я не плакала кілька років, а тут — не витримала, розчулилася». Проводжаючи нас, усі говорили: «Приїжджайте до нас ще!». Саме такі зустрічі є тим, що нас усіх лікує, зігріває, що тішить наші очі й душі».

Разом із головним режисером на фестиваль виїжджали заступниця директора Харківського театру Ірина Буклєєва, художник-гример Анна Брагіна, актори Влад Назаренко, Лейла Белей, Дарія Головчанська та інші працівники.

Вистава «Крапинка» за казкою голландської письменниці Анні Шмідт розповідає про принцесу, яка за велінням чаклунки перетворилася на пташку й пройшла через низку випробувань для того, щоб багато чого в цьому житті зрозуміти й чимало простих, але глибоких життєвих істин збагнути.

Чернігівський обласний театр ляльок ім. О. Довженка із виставами «Про мурзате Вовченя та чистолю Лисеня» та «Солом’яний бичок» на міні-фестивалі в Соледарі представляли актори на чолі з заступником директора театру Ольгою Железняк.

«Ювілейний 45-й театральний сезон ми відкрили саме у Соледарі! — зазначили у колективі. — Під землею, в шахті, в незвичайній соляній театральній залі Донецької області на глибині майже 300 м, ми розпочали свій новий, хоч ще зовсім карантинний сезон. І він дуже особливий, неординарний! Фестиваль надихнув нас на подальші творчі пошуки та здобутки. Попереду — багато родзинок, багато вистав та реалізація наших із юними глядачами творчих, дуже амбітних планів!»

Відомо, що дитяча аудиторія є найвибагливішою. Отже, слово — маленьким гостям фестивалю «Печера казок».

Кирило, вісім років: «Тепер, після вистави «Про мурзате Вовченя та чистолю Лисеня», я знаю — щоб до тебе не причепився злий Мікроб-Вірус, потрібно мити руки, чистити зуби та робити зарядку!»

Іра, 10 років: «Я ніколи раніше не бувала на таких виставах... до мене ніколи не приїздили артисти. Тепер я знаю, що таке театр та казка!».

Аня, 11 років: «Було дуже весело та цікаво, я дуже сміялася!»

Нагадаємо, що національний проект «Артперемир’я», заснований за ініціативи та сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва на посаді командувача Об’єднаних сил у 2018 році, успішно діє вже більше двох років. За період дії проекту організовано та проведено понад 30 виступів найкращих артистів та театральних колективів, на яких побували майже дев’ять тисяч юних мешканців прифронтових населених пунктів і глядачів дорослого віку. В рамках проекту у грудні 2018 року відбувся масштабний оперний концерт «Опера Перемоги» за участю найвідоміших оперних співаків та музикантів з Києва, Одеси, Харкова та з Донеччини. Творчий проект спрямований на відродження культурного життя на Донбасі, й насамперед у населених пунктах та районах, наближених до зони ведення бойових дій. У вересні цього року, менш ніж за два місяці з моменту початку впровадження проекту, на лікування та реабілітацію до соляних печер спелеосанаторію «Соляна симфонія» міста Соледара було направлено групу з 12 дітей (шість хлопчиків та шість дівчаток). Кошти на їхнє санаторне лікування було зібрано завдяки продажу книг Бориса Кутового.