На знімках: до карантину творчі зустрічі в бібліотеці проводили майже щодня.

Понад 500 тисяч дитячих книжок і журналів, аудіовізуальних документів, зокрема і 17 тисяч рідкісних видань, серед яких нотні та картографічні, зберігається у фондах Національної бібліотеки України для дітей. І хоч постійними їх читачами є трохи більш як 20 тисяч юних громадян, до карантину книгозбірню щодня відвідували сотні дошколят, учнів та їхніх батьків.

У бібліотеку, що є літературним, науковим, довідково-бібліографічним, інформаційним та консультаційним центром для поціновувачів книги і де працюють сучасні читальні зали, обладнані новими зручними меблями й інтерактивними дошками, інтернет-центр, музей книги, кімната казок, квест-кімната, зона пригод, постійно діючі книжкові і мистецькі виставки, три театри, зокрема народний драматичний і ляльковий, приходять сім’ями, класами, приїздять з багатьох регіонів країни.

— Навчаючи дітей любити читати, ми виховуємо громадян України, даємо їм нові знання, — каже генеральний директор бібліотеки, заслужений працівник культури України Алла Гордієнко. — Це головне наше завдання, наша мета. Ми така бібліотека в Україні, де не буває тихо, а навпаки — завжди гамірно. У нас діти, просидівши годину-другу у читальній залі чи взявши участь у конкурсі, а у нас проходять десятки конкурсів, рок- і піжамні вечірки та багато-багато чого цікавого, можуть бігати, галасувати, штовхатися. Наша бібліотека — їхній другий дім, і вони мають тут почуватися як удома. Тому й наші маленькі читачі приходять до нас інколи на цілий день, проводять тут свої канікули, залишаються друзями бібліотеки, коли здобувають вищу освіту і обіймають високі посади. Перший урок у книгозбірні для тих, хто переступає її поріг, — з естетики. Національна бібліотека для дітей — єдина спеціалізована бібліотека в Україні, збудована у 80-х минулого століття за оригінальним проектом архітектора М. Будиловського саме як бібліотека. З висоти пташиного польоту вона — як розгорнута книга. Будинок завдяки декору кованими решітками, прикрашеними металевими квітами й фігурками тварин, нагадує замок. У його холі — фонтан у вигляді дивовижних квітів, створений неперевершеною майстринею художньої кераміки, чиї роботи виставлялися навіть у Парижі, Ольгою Рапай. Значна частина її панно та рельєфів, які прикрашали торговельний центр на проспекті Перемоги у столиці, готелі та ресторани, не збереглися — а в дитячій бібліотеці їх кілька. Крім фонтана тут масштабне панно казок, на якому майже 180 героїв дитячих творів, і панно «Першодрукарі», на якому зображена історія літописання і книговидання, музичний стовпчик у відділі мистецтв.

— Над храмом книги, крім видатної Ольги Рапай, працювало багато відомих майстрів, — каже Алла Гордієнко, — художня ковка й кольорові вітражі авторства Олександра Миловзорова, гобелен — Світлани та Євгенії Кравченко, бронзова скульптура юного читача з книжкою в руках — Бориса Довганя. Він і автор арки при вході до бібліотеки — своєрідної галереї письменників. Для бібліотеки, велику допомогу при будівництві якої надав Київський механічний завод, тепер Авіаційне державне підприємство «Антонов», матеріали для оздоблення надходили з Вірменії, мармур — з Узбекистану. Єреванські майстри виготовляли і вітражі для вікон, прикарпатські меблярі змайстрували читацькі столик спеціальної конструкції, стелажі та книжкові вітрини, а волинські — паркет.

Другий урок прикладний — тут вчать вибирати серед книг друзів, шукати потрібну інформацію, аналізувати її, використовувати з вигодою для себе і довкілля, а ще дають медіа-освіту, знайомлять з кібербезпекою. Заступник директора з IT-технологій Наталія Дзюба повідала, що у бібліотеки велика інтернет-спільнота — у Фейсбуці, Інстаграмі, на Ютуб-каналі, створено низку груп та блогів, зокрема «Маленький читайлик» чи «НБУшка». Щодня популярні ресурси книгозбірні, зокрема «Електронну бібліотеку», де можна знайти повнотекстові видання кінця XIX — першої половини XX ст., чи «КЛЮЧ» («Краща література юним читачам»), відвідують від двох з половиною до трьох тисяч читачів. Чимало учасників збирають і Всеукраїнські творчі дитячі конкурси, що відбуваються тут постійно. Нещодавно започаткували у бібліотеці і серію інтерактивних електронних ресурсів «Подорож містами України» — вже підготовлено чотири онлайн-екскурсії Тернопільщиною, Чернігівщиною, Миколаївщиною та Харківщиною.

— Бібліотека має унікальний 40-тисячний фонд обов’язкового примірника, де зібрані твори для дітей, що побачили світ в українських видавництвах, — продовжує розповідь Алла Гордієнко.

Ще майже 20 тисяч примірників нараховує фонд документів іноземними мовами: польською, англійською, корейською. Загалом книжки на 89 мовах світу, які, до речі, теж мають свого читача. Щороку у фонди книгозбірні надходить від 7 до 8 тисяч нових книжок, здебільшого українських авторів, яких діти знають і люблять.

Сучасна українська книга красива, ошатна, надрукована на гарному папері, чудово оформлена.

У нас прекрасні автори, чудові художники-ілюстратори і видавництва. В останні роки з’явилися і цікаві історичні книжки для дітей, і література для підлітків. Спочатку вона була перекладна, тепер наша, українська.

Над запитанням про найпопулярніші книжки та найулюбленіших авторів відвідувачів бібліотеки Алла Гордієнко та заступниця генерального директора Людмила Бацай довго думають і кажуть, що «їх багато». Серед тих, кого залюбки читають, класик дитячої літератури Всеволод Нестайко з його «Незвичайними пригодами у лісовій школі» і «Тореадорами з Васюківки», Володимир Рутківський (повісті «Сторожова застава», «Потерчата», серія про джур козака Швайки та джур-характерників), Сашко Дерманський з трилогією про Чудове Чудовисько, Іван Андрусяк, Андрій Кокотюха, Наталія Щерба, Андрій Бачинський, Валентина Захабура, Олександр Есаулов, Олена Рижко, Марія Морозенко, Ірина Мацко, Сергій Гридін тощо. Важко повірити, але у книгозбірні стверджують, що їхніми читачами стають дітки, які ще не народилися. Кілька майбутніх мам прагнули записати своїх малюків за місяць-другий до їх появи на світ. Дмитрику було 8 днів, коли він став читачем, нині йому вже чотири роки, і він серед активних відвідувачів бібліотеки.

— Серед наших читачів 1 250 малюків-дошкільнят віком до семи років, — каже Людмила Бацай. — Багато батьків розуміють важливість книги і читання, приводять своїх дітей на «Казкотерапію» до психолога та читальних залів бібліотеки.

Інколи на цілий день. І що важливо, читають разом зі своїми дітьми і таким чином показують гарний приклад, адже освіта і знання — це найкраща інвестиція у майбутнє.

Щоб працювати не відстаючи від часу, підвищувати культуру читання та розвивати читацьку грамотність, бібліотека ще у 2000 році запровадила всеукраїнське моніторингове дослідження «Книга року», що проводиться на базі сільських і міських, районних та обласних бібліотек. Щороку в ньому беруть участь до 2 000 респондентів-дітей та 500 експертів-бібліотекарів.

— У цьому році ми розпочали нове соціологічне дослідження — «Сучасна українська книжка у читанні дітей», яке дасть змогу визначити рівень популяризації серед дітей нової української книжки, рівень читацької компетентності, читацький інтерес до конкретної книжки українського чи зарубіжного автора, — каже Алла Гордієнко. — За результатами дослідження визначаються та популяризуються ТОП-10 видань. Ще одна ефективна форма роботи з юними читачами, запроваджена колективом бібліотеки, — всеукраїнський конкурс «Лідер читання». Його переможцем може стати не просто той, хто прочитав протягом літа найбільше книжок (переможниця минулого року прочитала понад 90(!), а той, хто пише відгуки на книжку, готує стріми на відповідну тему для «Книжкового ранку», виконує усі книжкові завдання та відвідує онлайн-школу порад від книжкової КЛЮЧниці Наталії Марченко «Секрети Книжника, або Як стати лідером читання». Додаткові бали зараховують за участь у проекті «Фан-клуб читача», де розумники відповідають на запитання письменників.

Найближчим часом відбудеться «Шоу ПЕРЕМОЖЦІВ», у якому від Національної бібліотеки для дітей візьмуть участь 10-річна киянка Анастасія і 13-річний Ярослав із Червонограда Львівської області, а крім них ще двадцять дітей-інтелектуалів з різних областей. У «храмі мудрості», незважаючи на карантин, триває «безплатна заправка інтелекту» — тут готуються до прямих ефірів з казкотерапії для малят від 1,5 до 6 років «Казкарики на зв’язку!» і ефірів у Фан-клубі, які веде лідерка читання-2019 Аня Полегенько і де можна побачити та почути відомих письменників, до нових виставок та ювілеїв книжок та ще безлічі нових креативних проектів і програм. І хоч карантин став на заваді багатьом проектам, нині у бібліотеці працюють дві нові цікаві виставки — графічних робіт за історичною поемою Марії Морозенко «Княгиня Ольга», інша присвячена ювілею автора завжди актуальної казки «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері. У 2020 році бібліотекарі запрошують своїх маленьких читачів і організаторів дитячого читання до участі у проектах «Торбинка розумних знань», «Візок добрих казок», «Здоров’О з бібліотЕКОю», «ART-майстерка», «Цифрові навички Online»... А ще розробляють новий маршрут для казкового трамваю-читальні. І хоч у новий рейс з Контрактової у неймовірно цікавий світ Книги він вирушить тільки після закінчення карантину, вже зараз бібліотекарі разом з вагоновожатою Валентиною Іванівною готують нову програму зустрічей з героями книжок і їхніми авторами.

У переддень свята генеральний директор НБУ для дітей вітає і свою дружну креативну команду, і всіх бібліотекарів України із Всеукраїнським днем бібліотек. «Нехай книгозбірні процвітають, нехай не буде жодних загроз їхньому існуванню і діяльності, а на бібліотечних просторах зростають розумні, мислячі, національно свідомі громадяни!» — каже Алла Гордієнко.

Фото надано Національною бібліотекою України для дітей.