Про це поінформувала начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад (на знімку), зосередивши увагу на особливостях проведеного перерахунку пенсій, здійснених доплатах і впроваджених електронних сервісах.

На перерахунок пенсій вплинуло збільшення «мінімалки»

— Органи Пенсійного фонду України на Донеччині працюють у штатному режимі, пенсійні виплати здійснюються своєчасно та у повному обсязі, — зазначила Наталія Рад. — Прийом громадян з усіх питань управліннями Пенсійного фонду області здійснюється за умов дотримання карантинних норм відвідування громадських місць. Водночас органи ПФУ надають усі послуги з пенсійного забезпечення без відвідування управління. На цей час Веб-порталом електронних послуг скористались уже 267,5 тисячі мешканців області.

З 1 вересня проведений перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати з 4 723 до п’яти тисяч гривень відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Збільшено мінімальний розмір пенсії за віком для 65-річних непрацюючих громадян, які мають страховий стаж 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки).

Отже, мінімальний розмір пенсії для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, збільшений з 1889,20 гривні (при рівні МЗП у 4 723 гривень) до 2 000 гривень (тобто, 40 % від п’яти тисяч гривень).

Загалом управліннями Пенсійного фонду України Донецької області перераховані пенсії 89,7 тисячі пенсіонерів. Середній розмір підвищення становить 39,48 гривні.

Начальник ГУ ПФУ в Донецькій області звернула увагу, що для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюватиметься після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності.

Родини загиблих воїнів отримали доплати до пенсій

— Головним управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області забезпечений перерахунок пенсій, що призначені відповідно до норм Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у вигляді державної адресної допомоги до пенсійної виплати, яку отримали на Донеччині члени 72 родин, загиблих в АТО/ООС військовослужбовців, — зазначила начальник ГУ ПФУ. — Сума збільшення в середньому становить 206,66 гривні.

На одного отримувача пенсії адресна допомога до пенсійної виплати встановлена в сумі, що не вистачає до 7 800 гривень. На двох і більше членів сім’ї адресна допомога до пенсійної виплати встановлена в сумі, що не вистачає до 6 100 гривень на кожного члена родини.

Під час карантину зростає роль електронних сервісів

— Аби зберегти здоров’я жителів та запобігти поширенню коронавірусу, ми пропонуємо мешканцям області скористатися можливістю вирішувати пенсійні питання в дистанційній формі за допомогою електронних сервісів Пенсійного фонду України, — повідомила очільниця Пенсійного фонду Донеччини. — Одним з них є сервіс «Автоматичне призначення пенсії», що дає змогу надати всю необхідну для призначення пенсії інформацію завчасно та провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних. Тобто, людина передає всі дані про себе онлайн, а не відвідує управління Пенсійного фонду для оформлення пенсії.

Загалом з початку роботи сервісу на Донеччині надійшло 1,7 тис. анкет-заяв на автоматичне призначення пенсії.

Фото Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.