На знімку: під Вінницею рубають лісову ділянку, найбільше знищено хвойних дерев.

Про це повідомили жителі села Зарванці Вінницького району. Вони ж надали фотографію зрубаних дерев, показали відеозйомку знищених насаджень. Знімали з висоти пташиного польоту з допомогою квадрокоптера.

Пилки скрегочуть у глибині масиву

— Зверніть увагу, як саме працюють ці так звані лісоруби, — каже житель Зарванець Микола. Прізвища чоловік називати не хоче. — З висоти, як на долоні, видно, що вирубку розпочали з глибини масиву. Звідти наближаються до краю території.

Мабуть, тому, щоб менше привертати увагу. Якби почали скраю, то люди швидше б звернули увагу і забили на сполох. Тепер що вже вдієш — дерева лежать, як солдати на полі бою.

Чоловік розповів, що виріс у цих місця. Каже, нині йому вже 60.

— Тут ліс ріс, коли я ще був малим, — продовжує співрозмовник. — Його саджали наші сільські люди. Колись він був колгоспним. Зараз дивлюся на все це, і серце кров’ю обливається. Які ж у нас люди страшні! Заради наживи готові на все. У таких перед очима тільки одне — гроші, гроші, гроші...

Перед нашою розмовою пан Микола повернувся звідти, де лежать на землі дерева. Каже, вирубали сосни, ясени, клени. Переступав через них, фотографував. Вийшов на околицю — там, як завжди, багато людей. Одні прогулюються з малими дітьми. Тут часто можна побачити і дорослих, і молодь.

Запитував їх, чи знають, що лісу скоро не буде? Дивилися здивовано. Відповідали, що ні, нічого такого не чули. Навіть одне дерево важливе у приміській зоні, бо виділяє кисень і поглинає вуглекислий газ. А тут уже десятки дерев вирубали.

У сільраді кажуть: це приватна власність

У Якушинецькій сільській раді пояснили, що дерева вирубують на приватній ділянці. Цей факт підтвердив землевпорядник Якушинецької сільради Володимир Присяжнюк. «Хоча колись це був колгоспний ліс, — говорить він. — Є рішення

Якушинецької сільської ради від 04.12.1996 року про передачу цієї ділянки лісу площею 4,5 гектара місцевому господарству у колективну власність».

Землевпорядник уточнив, що на підставі згаданого вище рішення у 1997 році ВАТ «Якушинецьке» отримало державний акт на право власності на цю ділянку.

Чи значилася земля в документах лісовим масивом, співрозмовник каже, що цього він не знає.

Пізніше підприємство ПрАТ «Якушинецьке» зареєструвало право власності на цю земельну ділянку.

Наступний етап їхніх дій такий: замовили технічну документацію для поділу 4,5 га лісової землі на три ділянки. Одна площею 3,8 га, друга — 0,38 га і третя — 0,29 га.

Найбільшу з них (0,38 га) залишили у власності ПрАТ «Якушинецьке», а дві інші продали приватному власнику. Ось так чоловік став власником лісового масиву багаторічних дерев поруч з обласним центром. Тут і хвоя, і листяні дерева — ліс змішаний.

Землевпорядник Володимир Присяжнюк звертає увагу, що в Земельному кодексі, прийнятому 2002 року, взагалі відсутнє поняття «колективна власність». Законодавець, ніби забув про те, що раніше з таким статусом оформляли земельні ділянки. Таким упущенням скористалися у багатьох випадках. Зокрема, і в цьому.

Слідчі шукають лісорубів

Керівник управління Державної екологічної інспекції в області Юрій Дубовий у розмові з кореспондентом «Голосу України» повідомив, що у них нема звернень стосовно наведеного факту вирубки лісу у Зарванцях.

— До нашого управління не було ні письмових, ні усних звернень, — каже Юрій Дубовий. — Якщо люди повідомлять, розпочнемо перевірку.

Можливо, після нашої розмови хтось з мешканців села вже поінформував екоінспекцію про знищення дерев?..

Тим часом Вінницька місцева прокуратура відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу».

— Досудове розслідування факту знищення дерев на території Якушинецької сільської ради доручено відділу поліції, — повідомила «Голосу України» заступник керівника Вінницької місцевої прокуратури Людмила Карманчук. — Процесуальним керівником дано письмові вказівки щодо встановлення обставин цієї події для притягнення винних до кримінальної відповідальності. Наголошено на необхідності провести обрахунок кількості зрубаних дерев і їхні породи, загальний обсяг знищеної деревини. Слідчі мають встановити осіб, причетних до таких дій, витребувати всі документи на земельну ділянку, на якій зрізано дерева.

Вінницька область.

Фото надано жителями села Зарванці.