Кінгстони окремих кандидатів уже розчинено для потоків бруду в соцмережі, на Фейсбуці — парад помиїв мало не з кожного вікна.

Це толерантним Чернівцям, де звикли сваритися тихо, навіть якщо доходить до перерізання горлянок, не властиво. Місцеві пояснюють ступінь забруднення виборчої кампанії засиллям у партійних штабах київських політтехнологів. Мовляв, їм байдуже, чию землю вони зроблять випаленою, головне — попередньо добряче накосити.

Але тут коса може найти на бруківку, мощену цивілізованою Австрійською імперією, і дати зворотний результат. Люди швидко вираховують тих, хто поводиться не комільфо.

Так хто вже зареєструвався на посаду міського голови? Це:

Василь Дутчак — «Наш край»;
Роман Клічук — «Єдина Альтернатива»;
Василь Продан — «Рідне місто»;
Ілля Хочь — самовисуванець;
Віталій Другановський — «Слуга народу»;
Василь Максимюк — «Європейська солідарність»;
Олексій Каспрук — «Пропозиція»;
Олександр Фищук — самовисуванець;
Галина Жук — самовисуванка;
Михайло Яринич — «Народний контроль»;
Володимир Дідух-Кобзар — самовисуванець;
Юрій Ковалець — самовисуванець;
Юрій Бурега — «Батьківщина»;
Руслан Цаплюк — «Сила і честь»;
Сергій Качмарський — «Побратими України»;
Віталій Михайлішин — «Команда Михайлішина».

Можливо, до цієї різношерстої компанії долучаться ще й інші достойники, але поки що так.

Депутати відсторонили Олексія Каспрука (на знімку) від виконання обов’язків, а тому до останнього часу містом управляв секретар міської ради Василь Продан. Тепер ці двоє відомих людей ідуть на вибори від різних партій, і обоє мають шанси потрапити у другий тур. Саме за цю можливість бореться і Віталій Другановський від команди ЗЕ.

Проте на кожен, вже ніби завершений торт, може лягти неочікувана вишенька. У Чернівцях таке теж може відбутися. Стрімко набирає симпатиків Роман Клічук (на знімку нижче) зі своєю «Єдиною Альтернативою». Це абсолютно місцева партія, і Клічук є синонімом слова новий.

Він підприємець, який ніколи не був на керівних посадах у владі, відомий ресторатор та доброчинець. Тому в його команді багато волонтерів, громадських діячів, а також фахових людей, котрі відбулися на своїх напрямах, і мають авторитет серед громадськості.

Висувається у кандидати на міського голову і колишній очільник Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Схоже, він хоче довести тут те, що не зміг там. А також Віталій Михайлішин, котрий якийсь час у розпал міжусобних воєн у міськраді вже встиг покерувати містом, до того ж непогано.

Знаним є і кандидат Василь Максимюк від «Європейської солідарності», він — тричі депутат міської ради з критичною позицією. Та хоча ревізіоністські настрої в області та місті посилюються, невдоволення владою зростає, йому важко сподіватися на абсолютне лідерство, але у раді він би не завадив.

Ілля Хочь уже теж був депутатом, а сьогодні очолює благодійну єврейську організацію «Хесед-Шушана». А ще він почесний консул Латвійської Республіки у Чернівцях. Його знають, і у нього сталий електорат — єврейська громада міста. Але серед беззаперечних лідерів він навряд чи розглядається.

Недотягують до чільних позицій й інші фігуранти списку.

Тобто реально за вихід у другий тур і зайняття фотелю міського голови сьогодні у Чернівцях, на мою думку, змагаються такі кандидати: Віталій Другановський (на знімку), Олексій Каспрук, Роман Клічук, Віталій Михайлішин, Василь Продан. Це вірогідні лідери, але вони грають на різних полях.

Другановський та Клічук змагаються за симпатії тих, хто прагне бачити у владі нові обличчя. Причому, навіть за відсутності адмінресурсу, у Клічука більше преференцій. Він не перебирає на себе помилки і прорахунки центральної влади. Але суперництво тут буде запеклим.

На другому електоральному стадіоні грають Продан, Михайлішин (на знімку) і Каспрук. Вони сподіваються на підтримку тих, хто не звик міняти на переправі перевірених, хоча ці кандидати є антагоністами між собою. Саме з ініціативи Продана і за підтримки Михайлішина відсторонювали від влади Каспрука. Але до цієї «війнушки» чернівчани так звикли, що люблять непримиренною любов’ю усіх. І хоч як крути, ці люди з частинами своїх команд обов’язково знову будуть у складі нової ради.

І тут преференцій навіть більше у Василя Продана. Це колишній успішний підприємець, і при повному застої у міській раді, у періоди, коли містом керував саме він, встиг таки щось зробити. Організувати асфальтування низки ключових доріг, серед яких Проспект Незалежності, відтинок вулиці Руської. Тому він має з чим іти до виборця. Його суперник експлуатує тезу, що був бездіяльним, бо йому не давали працювати. Дуже може бути, що у місті було б зроблено набагато більше, якби давали працювати Продану (на знімку внизу).

А тепер мій прогноз, який підтримують кілька місцевих політологів, з якими я поспілкувався. Реальними претендентами на лідерство у перегонах є Другановський, Клічук, Продан, Каспрук та Михайлішин. Інші учасники пелетону пастимуть задніх.

Що стосується другого туру, то там я бачу перевіреного Василя Продана та динамічного нового і місцевого Романа Клічука, і це не моя окрема думка. Так вважають уже багато тих, хто знається на чернівецьких виборчих перегонах. Не думаю, що 25 жовтня суттєво спростує такий прогноз. А там ще другий тур.

Чернівці.

Фото з відкритих джерел.